Uusia laihdutus- ja terveysdieettikirjoja on Suomessa ilmestynyt vuosien kuluessa useita ja Amerikassa aivan valtavasti: Rodriguezin kirja kertoo, että vuonna 2004 jokainen amerikkalainen käytti 100 euroa laihdutuskirjoihin sekä -valmisteisiin ja eurooppalainenkin 80 euroa. Onhan tämä suuri määrä, varsinkin kun ottaa huomioon, että WHO:n mukaan yli miljardi maailman väestöstä on ylipainoisia. Mahtavatko kalliilla hinnalla ostetut kirjat ja pillerit siis auttaa?
Suuri dieettiopas esittelee 50 laihdutusdieettiä ja 25 terveyttä edistävää erityisruokavaliota. Ne on ryhmitelty selkeästi dieetin pääperiaatteen mukaisesti: on elämäntaparemonttiin perustuvia ruokavalioita, valmisohjelmia ja eri ruoka-aineiden välttämiseen perustuvia dieettejä. Jokainen on esitelty yhdellä kirjan aukeamalla, jossa kauniiden värikuvien kera kerrotaan ruokavalion historia, pääperiaatteet ja hyvät sekä huonot puolet. Lisäksi jokainen on pisteytetty esimerkiksi perheystävällisyyden, hinnan ja tieteellisten todisteiden mukaan. Tällainen esittely on väistämättäkin aika suppea, mutta joka ruokavaliosta on annettu myös mahdollisuus hakea lisätietoa sekä verkkosivuilta että painetuista kirjoista.
Suomalaiselle lukijalle tämä kirja on väkisinkin vähän hämmentävä, koska amerikkalaisuus huokuu sen joka sivulta. Toki moni esitellyistä dieeteistä on tuttu suomalaisillekin, mutta sitten on paljon vierasta. Maapähkinävoin tai enkelikakun listaaminen sallittuihin ruokiin ei juurikaan suomalaista laihduttajaa auta. Entä miltä kuullostaa Mitä Jeesus söisi -dieetti? Lisäksi kirjan tiedot ovat jo vuodelta 2007 ja osin vanhentuneita; ainakaan kirjassa suosituksin esiteltyjä Painonvartijoita ei Suomessa enää ole.
Laihdutusdieettien jälkeen kirjassa esitellään suppeasti erilaisiin allergioihin ja sairauksiin liittyviä erityisruokavalioita, kuten gluteiinitonta, vähälaktoosista ja raskausajan ruokavaliota. Niistä yhden aukeaman esittely on kuitenkin auttamatta liian suppea, ja nähdäkseni myös niissä on vanhentuneita tietoja. Ehkäpä tämän kirjan painavin anti tulee jo alun esipuheosastossa, jossa todetaan: ”Useimmat dieetit eivät näytä tepsivän, ellei niihin liity säännöllistä liikuntaa ja pysyviä elämäntapojen muutoksia.” Näinhän se on. Uskoisin kuitenkin, että Rodriguezin kirja löytää lukijansa, niin suosittuja laihdutusoppaat ovat Suomessakin olleet.