Lauri Lattu on kauhukirjallisuuden ja erityisesti H. P. Lovecraftin asiantuntija, joka nyt debytoi romaanikirjailijana kauhuun erikoistuneella Haamu-kustantamolla. Arvatkaapas, mitä on tarjolla? Kauhua, tietenkin!
Susiraja on kertomus Maaritista, joka työskentelee taiteilijana. Omien alitajunnan laitamailta kumpuavien synkkien taulujensa lisäksi hän tekee elannokseen tilaustöitä: vaikkapa kuvia maatilojen päärakennuksista tai lemmikkipossuista. Maarit elää maaseudun rauhassa, missä uuden kodin piti pelastaa parisuhde. Ei pelastanut; mies otti eron ja lähti Helsinkiin, jättäen vain uskollisen Havu-koiran Maaritin seuraksi.
Maarit saa kuitenkin mielenkiintoisen tilaustyön tehtäväkseen. Vähän erikoinen, mutta kiistatta komea ja kiehtova asiakas tilaa Maaritilta taulun. Ohjeistus on niukkaa: taulun on oltava tietyn kokoinen ja sen on esitettävä sutta. Kaiken muun suhteen Maarit saa vapaat kädet.
Kun kyseessä kuitenkin on kauhukirja, asiat saavat synkempiä käänteitä, eikä tilaustyö ole ihan niin iloinen asia kuin miten Maarit sen ensin ajattelee. Maaritilla on maalatessaan taipumus mennä ”tilaan”, kuten hän sitä itse kutsuu; vajota flow-transsiin, jossa ajantaju katoaa ja todellisuus ympärillä hämärtyy. Se on maalaamisen kannalta ihan hyvä, mutta tämän susitaulun kohdalla Maarit ajautuu vaikeuksiin: tauluun piirtyvä susi ottaa Maaritin elämän otteeseensa, eikä halua päästää irti.
Susitaulu vie Maaritin syviin vesiin ja kaivelee mielen pohjamudista kaikenlaisia menneisyyden aaveita, jotka Maarit olisi ehkä halunnut jo jättää taakseen. Psykologiseen kauhuun yhdistyy mytologisia aineksia, shamanismia ja hurjia, väkivaltaisia käänteitä.
Aivan koko kirjan mittaa tarinan vetovoima ei ihan kanna ja tarinan jotkut mutkat jäivät paikoin vähän hämäriksi. Lopulta Susiraja on kuitenkin kelpo esikoisteos, jossa on paikoin ihastuttavan painostava tunnelma.