Saisiko olla voikukanlehtiä salaattiin vai kupillinen apilateetä? Suomen luonnon lääkekasvit esittelee 50 Suomen luonnosta löytyvää lääkekasvia perusteellisesti.
Kirja alkaa kasvilääkinnän historialla, joka on Suomessakin todella pitkä. Elias Lönnrot tunnetaan ennen kaikkea kansalliseepos Kalevalan kokoajana, mutta hänellä on ollut merkittävä rooli myös lääkekasvien historiassa. Hän julkaisi lisensiaattitutkielman suomalaisten maagisesta lääketieteestä jo vuonna 1832.
Ennen kasvikohtaista esittelyä perehdytään säilöntään, käyttötapoihin sekä varoituksiin. Kirja korostaakin, että sienten tapaan vain niitä kasveja, jotka varmasti tunnistaa voi käyttää.
Teoksen runko on lajikohtainen esittely, jossa kerrotaan aukeamalla tai parilla paljon tietoa. Kiinnostavimpia ovat käyttötavat ja vaikutus. Monet ”joka pihan kasvit” kuten mesiangervo tai siankärsämö ovat monipuolisia lääkekasveja.
Loppuun on koottu sanasto sekä pitkä lista eri vaivoista ja niiden hoitoon sopivista lääkekasveista. Lukiessa vaivannut kova yskä saikin heti tutkimaan luetteloa ja vaivaan löytyi heti 12 sopivaa lääkekasvia tuttujen havupuiden johdolla.
Suomen luonnon lääkekasvit kertoo, opastaa ja innostaa.