Linda Rantasen kirjassa Suomalaiset poliisisurmat käydään läpi Suomessa tapahtuneita poliisisurmia tai poliisien vakavia loukkaantumisia vuosina 1969–2019.
Rantasen teoksen alussa poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen toteaa: “Väkivalta suomalaista poliisia kohtaan on samalla väkivaltaa suomalaista yhteiskuntaa kohtaan.” Poliisiin kohdistuvan väkivallan yhdistäminen anarkiaan ja yhteiskuntarauhan rikkomiseen on varsin osuva vertaus, sillä suomalaiset ovat perinteisesti arvostaneet poliisikuntaa. Kenties yhteiskunnassamme on nyt jotain rikki, sillä kirjassa haastatellut poliisit kokevat, että kansalaisten arvostus poliiseja kohtaan on katoamassa.
Rantasen kirjassa Suomalaiset poliisisurmat käydään läpi tunnettuja tapauksia Tauno Pasasen surmanlaukauksista vuonna 1968 Porvoon poliisiväijytykseen vuonna 2019. Tapauksiin on liittynyt usein alkoholi, mutta esimerkiksi vuonna 2016 Vihdissä poliisin murhannut mies ja Porvoossa vuonna 2019 poliiseja väijyttäneet veljekset olivat selvinpäin.
Kirjan lopussa Suomen poliisijärjestöjen liiton puheenjohtaja Jonne Rinne toivoo, että kansalainen näkisi poliisin kansan poliisina, ei järjestelmän poliisina. Tämän vuoksi poliisin resursseja olisi hyvä suunnata myös pienempien rikosten selvittämiseen: pyörävarkauksien ja varastomurtojen tutkiminen olisi juuri sellaista työtä, jota kansan poliisin olisi tärkeää tehdä.
Linda Rantasen Suomalaiset poliisisurmat on helppo- ja nopealukuinen kirja, joka valottaa poliisin työssään kohtaamia vaaroja. Sen myötä on helppo toivoa, että jokainen meistä voisi tehdä työtään turvallisesti ja pelkäämättä.