Jera ja Jyri Hännisen kirjoittaman Suomalaisen velkakirjan alussa palataan vuoden 2008 talouskriisiin. Yhdysvaltalaispankkien subprime-lainojen tuputtaminen maksukyvyttömille asiakkaille sai aikaan konkurssien vyöryn ja lopulta talouslaman, jonka kourissa Suomi edelleen taistelee.
Maksuhäiriömerkinnän saaneiden suomalaisten määrä kasvaa jatkuvasti. Merkintä ei ole pelkkä elämän sivuhuomautus, vaan merkittävä ongelma, joka haittaa esimerkiksi vuokra-asunnon, verkkopankkitunnusten tai matkapuhelinliittymän hankintaa. Arjesta ja elämästä tulee helposti silkkaa taistelua, kun postin tuloa alkaa jännittää ja mahdollinen uusi työnantaja haluaisi tarkistaa luottotiedot. Käytännön ongelmat voivat aiheuttaa myös henkisiä ongelmia. Velka siis lisää tuskaa.
Ylivelkaantuminen on petollisen helppoa: Tarvitaan vain jokin henkilökohtainen kriisi, joka vaikuttaa taloudelliseen tilanteeseen ‒ avioero, sairastuminen, työttömyys ‒ ja hätätilanteessa otettu kulutusluotto, pikavippi tai luottokortti. Kierre on sen jälkeen valmis. Moni huomaa palkkapäivänään, että maksettuaan laskut, vuokran ja lainanlyhennyksen tili on tyhjä, ja joutuu rahoittamaan arkielämäänsä pikavippikierteellä. Velkaantumista pidetään häpeällisenä, ja sen kuvitellaan olevan päihdeongelmaisen, epärehellisen lorvin synti. Todellisuudessa ongelma voi koskettaa ketä tahansa.
Velkaantuminen on helppoa, ja vielä helpompaa on velkaantua lisää. Kun velka on ristinä, sen kulut kasvavat nopeasti niin, että pian velallinen maksaa pelkkiä korkokuluja. Byrokratia ei kykene toimimaan joustavasti saati järkevästi näissä tilanteissa, vaan saattaa aiheuttaa entistä enemmän ongelmia.
Suomalainen velkakirja on hyvin kirjoitettu kirja surullisesta aiheesta. Monet siinä kuvatut asiat, kokemukset ja faktat turhauttavat, surettavat ja suututtavat. Kukaan ei halua elää velkahelvetissä, joka kestää eliniän. Kukaan ei myöskään tarkoituksella sulje itseään velkavankilaan. Kirja loppuukin viisaaseen toiveeseen: ”Kovina aikoina yhteiskunnan tulee olla lempeä elämässä kompastuneille, ei päinvastoin.”