11-vuotias Ladislaus Löb joutui isänsä kanssa unkarinjuutalaisten ryhmässä Bergen-Belsenin keskitysleiriin heinäkuussa 1944. Isä ja poika vapautuivat ja matkustivat Sveitsiin muun ryhmän mukana saman vuoden marraskuussa, sodan vielä jatkuessa. Runsaat kuusikymmentä vuotta myöhemmin Löb — nyt saksan kielen emeritusprofessori ja kirjailija — kertoo, miten kaikki kävi ja miksi hän pelastui.
Kirjan varsinainen päähenkilö on Rezső Kasztner, joka toimi unkarinjuutalaisten avustus- ja pelastusorganisaatiossa Vaadassa. Kun Vaadalle kävi selväksi, että Eichmannin junat kuljettavat Unkarista juutalaisia ”lopulliseen ratkaisuun” Auschwitziin, Kasztner meni uhkarohkeasti suden suuhun: hän kävi SS-johtajien kanssa kauppaa ihmishenkien pelastamiseksi. Kaupan ehdot, hinnat — rahaa, arvoesineitä, traktoreita, lampaantaljoja… — ja ”vaihtokurssit” muuttuivat aina kavalan Eichmannin mielen mukaan, mutta miljoonista dollareista oli kyse. Juutalaiset keräsivät hintoja kokoon parhaansa mukaan, ja kun mikään ei natseille riittänyt, Kasztner bluffasi lupauksissaan parhaansa mukaan. Kaupankäynnin tuloksena Kasztner sai luvan kerätä 1700 juutalaista kuljetettavaksi Bergen-Belsenin kautta Sveitsiin, ja tähän joukkoon pääsivät myös isä ja poika Löb.
Kasztner palasi Unkariin pelastaakseen lisää juutalaisia. Ei ole varmaa, kuinka moni saa kiittää häntä hengestään. Sodan jälkeen hän joutui Israelissa puoluepoliittisista syistä syytteeseen veljeilystä natsien kanssa. Lopullisessa oikeudenkäynnissä hänen maineensa palautettiin, mutta ennen päätöksen julistamista Kasztner oli jo kuollut. Juutalaisporukka oli ampunut Tel Avivin kadulla juutalaisen, joka oli pelastanut enemmän juutalaisia holokaustilta kuin yksikään toinen juutalainen.
Pienen pojan tulkinnat ja muistikuvat on kiilattu historian kehyksiin, jotka Löb on rakentanut perusteellisesti. Huolellinen tutkimustyö, sujuva ja kiihkoton teksti sekä viitteet ja hakemistot tekevät kirjasta joka mielessä arvokkaan. Löb ei lukitse ehdotonta totuutta Kasztnerin teoista ja motiiveista, vaan esittelee dokumentteihin, haastatteluihin ja muihin lähteisiin perustuvia tietoja ja käsityksiä. Kirja haastaa lukijan pohtimaan, millaisia moraalin liukumia epäinhimilliset olosuhteet oikeuttavat ja miten kummallista joukkojen psykologia on — jos on yksilöidenkin.