Wang Shaoqiang (toim.): Small Scale Big World : The Culture of Mini Crafts

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Miniatyyrit ja dioraamat edustavat taidemuotoa, joka taitaa olla enemmistölle suhteellisen vieras. Small Scale Big World : The Culture of Mini Crafts esittelee 21 hyvin erilaisen taiteilijan kautta, mistä tässä kaikessa oikein on kyse ja miten monimuotoinen taidemuoto miniatyyrit voivat parhaimmillaan olla.

Aloitetaan kuitenkin perinteistä. Jos pienoismaailmat ovat jostain tunnettuja, niin varmasti sitten pienoisrautateistä. Yksi sellainen esitellään myös tässä kirjassa ja kyseessä on mikäpä muu kuin Hampurissa sijaitseva Miniatur Wunderland, maailman suurin pienoisrautatie. Aivan poskettomat mittasuhteet saavuttanut projekti edustaa kirjassa poikkeusta, sillä mistään pienimuotoisesta taiteellisesta näkemyksestä ei tässä tapauksessa voida todellakaan puhua. Toista ääripäätä taas edustaa italialainen yhden naisen yritys Mijbil Creatures, jonka minikokoiset eläimet ovat parhaimmillaan vain riisinjyvän kokoisia.

Joillekin kirjan taiteilijoille kyseessä on harrastus, mutta ei suinkaan kaikille. Meksikolainen Felix Hernandez tekee miniatyyritöiden avulla mainoksia muiden muassa Volkswagenille ja malesialainen Lim Pui Wan puolestaan tekee dioraamoja yksityisasiakkaille, jotka haluavat teettää muistoksi vanhan sukulaisensa pitämän kaupan tai vaikkapa olohuoneen. Idea on hauska. Valokuvat voivat tuntua muistoesineenä kaukaiselta, mutta dioraama rakkaan ihmisen henkilökohtaisesta tilasta on ikään kuin konkreettinen ikkuna edesmenneen ihmisen elämään.

Kirjan erikoisin taiteilija – tai tässä tapauksessa taiteilijaryhmä – on kuitenkin ruotsalainen Anonymouse. Taidekollektiivi harrastaa hyvin omalaatuista katutaiteen muotoa: he asentavat pieniä hiirihuoneistoja katujen varsille. Huoneistot ovat varustettu kaikennäköisellä pienellä tavaralla, kuten asiaan kuuluu ja huoneistoissa on jopa sähköt! Yhtä huonetta työstetään 1-4 kuukautta, joten toivoa sopii, että niitä ei vandalisoida ihan heti.

Tämä huoneisto kuuluu Olivia Flavershamille, hiirihahmolle joka on tuttu elokuvasta Basil Hiiri : Mestarietsivä.

Kirja on mukavan monipuolinen. Taiteilijoita esitellään ympäri maailmaa ja pidän ylipäätään siitä, että taiteilijat pääsevät hieman kertomaan taustoistaan ja työmetodeistaan, aika usein tämänkaltaiset kirjat nojaavat pelkästään kuvamateriaaliin. Siitäkin huolimatta kirjaa ei kannata erehtyä luulemaan joksikin oppaaksi alan harrastajille, vaan kirja pyrkii ennen kaikkea antamaan kattavan kuvan siitä, mitä kaikkea miniatyyritaide voi olla.

En ole itse alan harrastajia, mutta minikokoisissa luomuksissa on jotain kerta kaikkisen viehättävää, tuntuu siltä, että niiden katsomiseen ei koskaan väsy. Ehkäpä viehätyksen voisi tiivistää siihen, että ne ovat kuin ikkunoita toiseen todellisuuteen, tavalla jota muut taidemuodot eivät ole. Mikäli miniatyyrit ja dioraamat kiinnostavat niin tähän kirjaan kannattaakin ehdottomasti tutustua, suosittelen!

Megumi Hachinohe tekee pienoisversioita japanilaisesta Kiriko-lasista.

Titta Lindström

Titta Lindström on graafinen suunnittelija ja kuvittaja, joka haluaa sarjakuvien valloittavan maailman. Siinä sivussa tulee luettua myös kaikenlaista muuta kirjallisuutta, josta tietokirjallisuus erityisesti herättää uteliaisuuden: voi kun olisikin mahdollista tietää kaikesta kaikki! Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 324 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...