Alaotsikolla on sen verran mittaa, etten viitsinyt sitä otsikkoon lisätä, mutta täräytetään se tähän: Elämän ja kuoleman universaalit lait eliöissä, suurkaupungeissa ja yhtiöissä. Jos kirjan varsinainen nimi jättääkin aiheen vähän avoimeksi, tämä alaotsikko täsmentää mukavasti.
Geoffrey West käsittelee kirjassaan eliöihin, suurkaupunkeihin ja yhtiöihin liittyviä yllättävänkin universaaleja lakeja. Kaikkia näitä nimittäin yhdistävät samanlaiset eksponentiaaliset kehityskäyrät. Monet asiat ovat sopivan korkealla tasolla tarkasteltuna toistensa skaalautuneita versioita. Eläimillä monet pienempien eläinten ominaisuudet toistuvat suuremmissa eläimissä suoraan skaalaten ja suurkaupungin monet ominaisuudet ovat suoraan pääteltävissä kaupungin väkiluvusta.
Skaalautuminen ei kuitenkaan useinkaan ole lineaarista. West erottelee huolella asioita, jotka skaalautuvat sublineaarisesti ja superlineaarisesti, eli siis yli tai ali odotetun siistin suoran lineaarisen skaalautumisen.
Esimerkiksi eläimiä ajateltaessa naiivi oletus on, että kun eläimen koko kaksinkertaistuu, sen tarvitseman ravinnon määrä kaksinkertaistuu. Näin ei kuitenkaan ole. Ravinnon tarpeen suhde kokoon on sublineaarista: 60-kiloisen aikuisen perusaineenvaihdunta tarvitsee noin 1300 kilokaloria päivässä. Paljonko tarvitsee 30-kiloinen lapsi? Lineaarisen skaalautumisen pohjalta arvaisi noin 650 kilokaloria, mutta oikea vastaus on yli 800 kilokaloria. Koon kasvaessa solujen ylläpitoon tarvitaan noin 25 prosenttia vähemmän energiaa.
Superlineaarisen skaalautumisen esimerkiksi taas käy vaikkapa kaupunkien bruttokansantuote. Se on suurkaupungeilla järjestään noin 15 prosenttia enemmän kuin lineaarisella ekstrapoloinnilla ennustettava arvo, sillä suurkaupungin rakenne sisältää skaalaetuja tuottavia tekijöitä.
Näitä skaalauksia West kaivelee kirjassaan esiin ja löytää samanlaista skaalautumista monesta eri paikasta. Mikä parasta, West ei tyydy yhtäläisyyksien bongailuun, vaan pyrkii kaivautumaan pinnan alle ja selvittämään, mikä saa nämä samanlaiset skaalautumisen lait nousemaan esiin eri paikoissa. Syitä löytyykin oikein mukavasti.
Kirja perustuu matematiikkaan ja fysiikkaan, mutta siinä ei ole yhtään yhtälöä. Matematiikkaa on hyvä osata sen verran, että ymmärtää mitä ovat logaritmit ja eksponentiaalinen kasvu, sen syvempää matemaattista osaamista ei tarvita.
Mistään ihan kevyestä kirjasta ei kuitenkaan ole kyse. Asiaa on paljon ja Westillä on tapana myös vähän poiketa asiasta erilaisille sivupoluille. Osa rönsyistä on kiinnostavia, osan olisi voinut kenties karsia sujuvamman lukukokemuksen nimissä. Kirja tarjoaa kuitenkin raskaan sisällön vastineeksi paljon kiinnostavia oivalluksia ja jokseenkin varmasti jotain uutta mielenkiintoista pureskeltavaa.
Oivallinen juttu siis, että Terra Cognita on tämänkin ansiokkaan tietokirjan iloksemme suomentanut heti tuoreeltaan.