Mike Pohjola: Sinä vuonna 1918

Sinä vuonna 1918

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Mike Pohjola lähestyy vuotta 1918 raikkaasta näkökulmasta. Suoran romaanikerronnan sijasta Sinä vuonna 1918 on ”Valitse oma seikkailusi”-kirja, eli oikeastaan peli.

Lähtökohta on aina sama: olet köyhä huutolaislapsi 1900-luvun alussa. Sinut kaupataan parhaan tarjouksen tehneelle (eli sille, jolle riittää pienin määrä rahaa, jotta tarjoaja suostuu ottamaan sinut vaivoikseen) muutama vuosi ennen sisällissodan alkua. Tästä avautuu sitten pelaajan valintojen ja satunnaisten käänteiden mukaan lukuisia erilaisia polkuja.

Toisin kuin esimerkiksi kokeellinen kikkailu Neuromaani, Sinä vuonna 1918 on nimenomaan hyvin suunniteltu peli. Se ei perustu pelkästään lukijan valintoihin. Pelihahmolla on ominaisuuksia, jotka vaikuttavat pelin kulkuun: alussa valitaan sukupuoli ja kotimaakunta. Lisäksi on mahdollista olla romani, juutalainen, tataari, venäläinen, ruotsalainen tai saamelainen.

Näillä valinnoilla on merkitystä pelin etenemisessä. Joskus reitti eteenpäin riippuu siitä, mistä on kotoisin tai mitä väestöryhmää edustaa. Sukupuoli vaikuttaa siihen, millaisiin ihmissuhteisiin voi päätyä, olkoonkin että käänteet monin paikoin välttelevät heteronormatiivisuutta: mieskin voi joutua raiskatuksi.

Sitten on luonnollisesti kysymys siitä, onko punainen vai valkoinen. Tässäkin on tyylikästä monimuotoisuutta. Hahmo voi olla punainen, valkoinen tai molempia – kyse ei ole sisäisestä näkemyksestä vaan siitä, miten muut sinut kokevat. Erikseen tästä voi olla valkoisten tai punaisten suosiossa ja valkoisten tai punaisten vihaama. Teot ja tekemättä jättämiset vaikuttavat tulevaisuudessa siihen, miten hahmoosi suhtaudutaan. On myös mahdollista pyrkiä pysyttelemään neutraalina, mutta kuten sisällissodissa yleensä, se on hyvin vaikeaa.

Idea on siis hieno ja toteutuskin pääasiassa hyvin toimiva. Tarina etenee vaivattomasti ja enimmäkseen valintojen tekeminen on yksinkertaista. Teksti ei ole kovin korkeaa kirjallisuutta, mutta ajaa asiansa.

Se, että tämä on fyysinen kirja, eikä esimerkiksi digitaalinen peli, rajoittaa jonkin verran mahdollisuuksia. Välillä käänteet hyötyisivät siitä, että tekstiä ja erilaisia vaihtoehtoja olisi enemmän. Useammalla pelikerralla huomaa tarinan tietyt portit ja pullonkaulat, joista mennään läpi joka kerralla. Runsaampi tekstimassa mahdollistaisi enemmän vaihtelua näihin peruskäänteisiin.

Tapahtumat etenevät yleensä aivan loogisesti, mutta välillä tulee vähän erikoisia käänteitä, kun joku jatko ei aivan täysin istu edellisiin tapahtumiin. Hahmon piirteitä huomioidaan hyvin, etenkin punaisuutta ja valkoisuutta, mutta välillä tuntuu, että taustalla ei ole niin paljon merkitystä kuin voisi olla.

Yhtä kaikki Sinä vuonna 1918 on kokemisen arvoinen. Se on erilainen elämys kuin suoraviivainen romaani. Kirjan lukeminen antaa hyvää näkemystä siihen, minkälaiset asiat ihmisen elämään vaikuttavat ja miten oma vakaumus toisaalta ohjaa ihmistä kriisiolosuhteissa, toisaalta voi olla hyvinkin joustava asia tarpeen vaatiessa. Pitämällä vakaumuksestaan tiukasti kiinni päättyy usein kuolleeksi. Neutraalina on vaikea pysyä, kun ympärillä riehuu ihmisiä polarisoiva kriisi.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 322 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...