Satu Rämö ja Sigriður Sif Gylfadóttir: Siggan ja Satun islantilaiset villapaidat

Siggan ja Satun islantilaiset villapaidat

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

”Villapaita tuo pehmeyttä ihmisen ja muun maailman väliin vuoden jokaisena päivänä”, kirjoittaa Satu Rämö kuvaillessaan Islannin karuja ilmasto-olosuhteita. Rämö on kuluvana vuonna tullut hyvin tunnetuksi esikoisdekkarillaan Hildur, joka sijoittuu Islantiin ja jonka toisena päähenkilönä on neulomista harrastava suomalainen poliisiopiskelija Jakob; Jakob antaa sitten ensimmäisen suunnittelemansa ja neulomansa villapaidan työparilleen, omalaatuiselle rikosetsivälle Hildurille.

Siggan ja Satun islantilaiset villapaidat -kirjassa neuleiden suunnittelu on kuitenkin islantilaisen Sigríður Sif Gylfadóttirin eli Siggan käsialaa. Hän on toiminut aikaisemmin lumivyöryasiantuntijana, fyysikkona ja pankin riskianalyytikkona, mutta sitten neuleet veivät mennessään, ja tällä hetkellä Sigga pyörittää käsityöyritystä liikkeissä ja verkkokaupassa. Sen sijaan kirjan kaikki viehättävät tekstit ja ohjeiden suomennokset ovat Satu Rämön tekemiä.

Koska islantilaiset neuleet ovat edelleen täällä Suomessakin hyvin suosittuja, on tällekin kirjalle varmasti tilausta. Siinä on 13 toinen toistaan kauniimpaa ja värikkäämpää mallia, jotka on kaikki neulottu aidoista islantilaisista langoista. Niiden nimet Léttlopi, Álafosslopi ja Plötulopi alkavat olla jo hyvinkin tuttuja meidän suomalaisten neulojien keskuudessa. Ainoastaan ohut Einband-lanka oli sellainen, jota en ollut koskaan kuullut, mutta tärkeä silloin, kun haluaa neuloa ohuemman paidan.

Mallit olivat mielestäni melko selkeitä ja suurin osa myös ihan mahdollisia vähemmänkin kokeneelle neulojalle. Plussaa tulee siitä, että kaarrokkeiden kaaviokuvat olivat tarpeeksi isoja ja siten helposti tulkittavissa. Silmukoita joutuu kyllä laskemaan moneen kertaan kaarrokkeen edetessä, mutta mitäpä sitä ei tekisi saadakseen aidon islantilaisneuleen!

Kaikki mallit oli neulottu perinteiseen tapaan suljettuna neuleena alhaalta ylöspäin, joten ainoana saumana oli pieni pätkä kainalossa. Erikoista ohjeissa oli ainakin minulle se, että hihat kehotettiin tekemään ensin, mutta jos on tottunut neulomaan vartalo-osan ensin, ei sekään järjestys työtä haitanne.

Kirja on kuvitukseltaan – niin kuin käsityökirjat tuntuvat nykyään olevan – kaunis kuin taidevalokuvateos; se kertoo paljon paitsi villapaidoista myös Islannin mykistävän hienoista maisemista. Kuvat on ottanut Satun puoliso Björkvin Hilmarsson. Yhdessä Satun tekstien kanssa on siis syntynyt paitsi käsityökirja myös tietoteos Islannin näkymistä ja osin myös tavoista ja elämästä. Endurkast-neuleen yhteydessä on siteerattu tyylikkäästi islantilaisen Nobel-kirjailija Halldór Laxnessin romaania Maan valo:

”Siellä missä jäätikkö piirtyy taivasta vasten, lakkaa maa olemasta maallinen ja saa osansa taivaasta. Siellä eivät asusta surut, eikä siis ilokaan ole tarpeen. Siellä hallitsee yksin kauneus. Kaikkia vaatimuksia ylempi.”

Tuija

Olen Tuija ja kirjat ovat kuuluneet olennaisesti elämääni jo yli 50 vuoden ajan. Työurakin sijoittui kirjastoihin, joten lapsuuden haave kirjojen ympäröimästä elämästä on toteutunut. Rakastan laatukirjallisuutta, tyttökirjoja ja hyviä dekkareita. Tuijan haastattelu. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 324 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...