Viimeisimmästä suomalaista roolipelaamista käsittelevästä kirjasta onkin vierähtänyt jo tovi. Tilannepäivitykselle on siis tarvetta ja sitä tarjoaa Seikkailuja ja sankareita, jonka yhdeksän artikkelia esittelevät ansiokkaasti suomalaisen roolipelaamisen historiaa ja nykypäivää. Kirjassa käsitellään mm. suomalaisia roolipelijulkaisuja ja -lehtiä omissa artikkeleissaan, kuten myös roolipelaamisen ympärillä pyörivää yritys- ja yhdistystoimintaa. Myöskään Ropeconia ei unohdeta.
Erityistä mielenkiintoa herätti artikkeli Pelinjohtajasta pelisuunnittelijaksi, jossa Jaakko Kemppainen pohtii minkälaisia hyötyjä digitaalisten pelien suunnittelijalle on roolipelitaustasta. Alan ihmisille nämä roolipelitaustan edut saattavat olla ilmeisiä, mutta myönnän että itselleni asia ei ole tullut mieleen aikaisemmin.
Myös Juhana Pettersonin artikkeli Hahmoon eläytyminen roolipelin ytimessä aiheutti oivalluksia, eli miten roolipelaamisen tavat voivat erota maittain yllättävänkin paljon, vaikka miten pelattaisiinkin samoilla ohjeilla. Eläytyminen ja hahmopohjainen pelaaminen on ehkä Suomessa se tavanomaisin lähestymistapa, mutta kansainvälisissä ympyröissä painotus on usein enemmän ongelmanratkaisussa sekä haasteiden voittamisessa. Pettersonin kokemukset hahmoeläytyvistä kampanjoista ja niiden mahdollisuuksista olivat mielenkiintoista luettavaa.
Suomalainen roolipelikulttuuri ylipäätään on ilahduttavan omaleimaista ja myös monimuotoista. Täällä roolipelaaminen ei keskity niinkään muutaman suuren tuotteen ympärille, vaan julkaisutoiminta on pysynyt ilahduttavan vireänä. Pohjoismainen roolipelikulttuuri laajemminkin on saanut mainetta omaperäisyydellään ja sitä käsittelee kirjan viimeinen artikkeli Akateeminen roolipelitutkimus Pohjoismaissa. Mielenkiintoista kyllä Pohjoismaissa roolipelien tutkimus on keskittynyt enimmäkseen larppeihin, vaikka kansainvälisesti pöytäroolipelit ovat olleet suuremman huomion kohteena.
Seikkailuja ja sankareita antaa kattavan kuvan suomalaisesta roolipelikentästä ja onkin enemmän tai vähemmän pakkohankinta kaikille kotimaisesta roolipelaamisesta kiinnostuneille.