Johanna Pentikäinen: Sanojesi voima : Taitoa ja tarkoitusta kirjoittamiseen

Sanojesi voima

Johanna Pentikäinen on kirjoittamisen tutkimuksen dosentti, joka on aiemmin julkaissut muun muassa kirjan Riittävän hyvää kirjoittamista.

Kirjoittamisesta käsittelevistä teoksista etsin kolmea asiaa: että se yleisesti kannustaa kirjoittamaan, tarjoaa jotain uusia näkökulmia aiheeseen ja virikkeitä toimintaan. Sanojesi voima on tältä osin täysi pakkaus.

Kirjoittamisen yleisluontoinen käsittely kirjassa on informatiivista, kirjoittajan yhdeksän askelta haastavat lukijan rakentamaan kirjoittamista eri suunnista ja joka askeleen yhteyteen on asetettu harjoituksia. Nämä harjoitukset puolestaan auttavat käsittelemään kappaleen sisältöä.

Kirjoittajan yhdeksän askelta käsittelee aihepiirejä kuten mentoritekstien käyttöä ja toisten ihmisten roolia kirjoittajalle. Itselleni mielekkäin osio käsittelee mielensisältöä ja muutosta. Se pohtii muun muassa kirjoittamisen roolia muutoksen yhteydessä.

Kirjan heikkoutena, jos sitä edes voi heikkoudeksi kutsua, on että se on varsin tiivis paketti. Kirja esittää asiansa varsin eheänä kokonaisuutena, joka ei lähde rönsyilemään aiheidensa ulkopuolelle. Samalla jotkut lukijat voivat kaivata aiheiden laajempaa käsittelyä.

Sanojesi voima käsittelee myös kirjoittamista tekoälyn kanssa. Se on varsin ajankohtainen aihe ja tämä on ensimmäinen kerta, kun olen itse huomannut sitä käsiteltävän kirjassa. Pentikäisen mietteet aiheesta ovat arvokkaita ja hän käsittelee aihetta objektiivisesti.

Sanojesi voima on ensiluokkainen kirjoitusopas, joka käsittelee aihettaan laajasti. Sitä voi suositella kaikille kirjoittamisesta kiinnostuneille.

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 322 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!