Suomalaisten naisten osuutta Suomen sodissa on käsitelty monista näkökulmista, mutta ymmärrettävistä syistä kanssakäyminen natsi-Saksan kanssa on ollut arka aihe. Anu Heiskasen teos Salateitse Saksaan : Hitlerin valtakuntaan 1944 lähteneet suomalaiset naiset käy läpi Saksasta palanneiden naisten Valtiollisen poliisin kuulustelupöytäkirjoihin pohjautuen näiden naisten sotakokemukset.
Kirja jakautuu neljään osaan, joista ensimmäisessä käydään läpi sitä, miten suomalaiset naiset päätyivät tekemisiin saksalaisten kanssa. Valtaosa Saksaan päätyneistä naisista oli saksalaisten palveluksessa jatkosodan aikana Pohjois-Suomessa, mutta iso ryhmä oli myös saksalaisten sotilaiden kanssa perheen perustaneet suomalaisnaiset. Kirjan toinen osa puolestaan kuvaa sitä, kun Suomi katkaisee yhteydet Saksaan ja Lapin sota alkaa ja suomalaiset naiset päättävät kukin omista syistään lähteä saksalaisten mukana pois maasta. Kaikki eivät varsinaisesti lähteneet vapaaehtoisesti vaan osin heidät vietiin väkisin tai huijattiin mukaan, eikä Norjan puolelta ollut enää mahdollisuutta palata kotiin.
Kirjan kiinnostavin osuus on osa, jossa kuvataan sitä, mitä naiset Saksassa tekivät. Käytännössä suomalaiset naiset päätyivät saksalaisen sotateollisuuden palvelukseen rooliin, joka oli luonteeltaan enemmän orjatyötä. Työolot olivat huonot ja suomalaisten naisten asema työvoiman joukossa oli sama kuin kaikilla muista vihollismaista tuoduilla työntekijöillä – mutta toki selvästi parempi kuin juutalaisilla ja muilla natsien vähempiarvoisiksi katsomilla ihmisryhmillä. Kirjan viimeisessä osassa käydään läpi se, kuinka naiset lopulta sodan loputtua selvisivät kotiin ja miten heidän kotiinkuljetuksensa käytännössä järjestettiin.
Salateitse Saksaan kertoo kattavasti suomalaisten naisten kohtaloista jatkosodan aikana ja sen jälkeen Norjassa ja Saksassa ja kokoaa kiinnostavan osan sotien historiaa yksiin kansiin. Naisten kohtaloiden käsittely luo myös kiinnostavan ja osin yllättävänkin näkökulman Saksan muutamiin viimeisiin sotavuosiin ja niiden aikaiseen Saksan sisäiseen tilanteeseen.