Kun puhutaan järjestäytyneestä rikollisuudesta, ensimmäisenä tulee luultavasti mieleen huumekauppa ja ihmissalakuljetus. Laiton kalastus sen sijaan on varmaankin harvemmalle tuttu rikollisuuden muoto, vaikka se tuottaakin rikollisuudelle peräti 20 miljardin dollarin voitot vuodessa.
Vaikka laittomat troolarit tuhoavat ekosysteemejä ja ajavat lajeja sukupuuton partaalle, niitä on vaikea pysäyttää. Rikokset tehdään usein kansainvälisillä vesillä, tuotot on kätketty veroparatiiseihin ja vaikka yksittäinen kalastusvene saataisiinkin pysäytettyä, laivan todelliset omistajat ovat usein vaikeasti jäljitettävissä. Asiaa ei helpota se, että laivat operoivat alueella, joka käsittää 70 prosenttia maapallon pinta-alasta.
Salakalastajien jäljillä kertoo eräästä käännekohdasta tässä tarinassa. Joulukuussa 2014 alkoi merihistorian pisin takaa-ajo kun Sea Shepherd -järjestön laiva Bob Barker ja troolari Thunder lastinaan arktista hammaskalaa, aloittivat neljän kuukauden kissa ja hiiri leikin, joka lopulta johti Thunderin tuhoon ja poliisin galicialaisen mafiaperheen jäljille.
Välissä kirja on jännittävä meriseikkailu, toisinaan hämmentävä, sotkuinen ja turhauttava kertomus korruptiosta ja välinpitämättömyydestä. Moni valtio on liiankin valmis pesemään kätensä koko sekavasta vyyhdistä ja toteamaan, että se mikä tapahtuu kansainvälisillä vesillä ei ole päänsärkymme.
Nuiva asenne ei ole pelkästään luonnonsuojelullinen ongelma, sillä kala-alaa hyödynnetään myös huumeiden jakelussa sekä huumekaupan voittojen pesemisessä. Valtioiden kyvyttömyys nostaa puolestaan estradille Sea Shepherdin kaltaisia suoran toiminnan järjestöjä, joita myös paikoitellen ekoterroristeiksikin kutsutaan.
Oma asiansa on se, että rosvotroolareiden miehistö itsekin on usein ihmiskaupan uhreja, vailla todellista mahdollisuutta vaikuttaa työhönsä.
Kaiken kaikkiaan tarina kalan päätymisestä kuluttajan lautaselle sisältää odottamattomat määrät kylmäverisyyttä, modernia orjakauppaa, suurrikollissuutta ja ahneutta – viranomaisten suosiollisella myötävaikutuksella höystettynä. Silmiä avaava kirja ja tutkivaa journalismia parhaimmillaan.