Kylläpä voikin aloituslause paljastaa jotain kirjan iästä:
Aisla käveli puhelinyhtiön toimistoon ja kysyi puhelinluetteloita.
Koska on lokakuu ja liittymään kuuluvat puhelinluettelot on jaettu alkuvuodesta, puhelinyhtiö ei voi Aislalle ilmaisia puhelinluetteloita jakaa, hinta on 40 euroa. Virkailija tietää kuitenkin miehen, joka myy puhelinluetteloita kympillä.
Aisla sopii tapaamisen saman tien. Mies lipuu paikalle harvinaisen ja kalliin näköisellä savunharmaalla urheiluautolla. Takakontista löytyy muutama puhelinluettelopinkka ja Aisla saa luettelonsa kympillä, kuten sovittiin.
Kukaan Aislan tuttavista ei ollut ikinä kuullut vastaavasta, mutta eipä kukaan heistä myöskään ollut koskaan ostanut puhelinluetteloita.
Tällaisella katkelmalla alkaa Saari kaupungissa, Maarit Verrosen tarinakokoelma, joka kuvaa Aislan elämää uudessa kotikaupungissa irtonaisten katkelmien kautta. Väliin otetaan osio Sukupolvet, jossa ilmeisesti tarkastellaan Aislaa edeltäneiden sukupolvien elämää ja Tuttavat, joka kaiketi kuvaa muutaman Aislan tuttavan elämää. Sitten palataan taas Aislan pariin ja kerrotaan muun muassa osallistumisesta tosi-tv-sarjaan, jossa kilpailijat heitetään selviytymisseikkailuun autiolle saarelle kaupungin edustalla.
Saari kaupungissa on huvittava, hämmentävä ja viehättävä kokonaisuus, jossa kartoitetaan ihmisen paikkaa maailmassa. Kirjassa piirtyy elämän sattumanvaraisuus ja riippuvaisuus monenlaisista tekijöistä: geeneistä, ympäristöstä, elinpiiristä, muista ihmisistä. Mukava pieni kirja.