Keskellä Beringinsalmea, läntisen maailman läntisimmässä pisteessä sijaitsee pieni saari, jonka alkuperäisväestö on muuttanut mantereelle. Aivan saaren sivuitse kulkee kansainvälinen päivämääräraja, jonka toisella puolella, vain parin kilometrin päässä on Venäjälle kuuluva hieman suurempi saari. Ja tälle Alaskan pikkusaarelle saapuu seitsemän miestä ja seitsemän naista sekä vajaan parinkymmenen hengen henkilökunta yhdeksän kuukauden mittaiseen retriittiin. Retriitin johtajana toimii salaperäinen Höyhen, jonka ajatuksia ja opetuksia retriitin osallistujille yksinkertaisen päiväohjelman ohessa jaetaan.
Asetelma on kummallinen terapeutteineen, johtajineen ja hoitajineen. Kertojanäänenä toimii Kuvaaja, jonka tehtävänä on sekä näkyvin että salaisin kameroin tallentaa osallistujien keskusteluja ja reaktioita. Kuvaaja on tarkkasilmäinen, ja hänen havaintojaan tarvitaan, kun tapahtumat saarella eskaloituvat täysimittaiseksi murhamysteeriksi. Minkälaisten voimien vallassa saarella oikein ollaan tekemisissä? Minkälaista väkeä saarelle on tullut? Saaret kuin sisaret on mysteeri, outo kertomus oudosta paikasta.
Tommi Liimatta on taitava kertoja. Parasta antia ovat Liimatan huomiot pienistä yksityiskohdista, erikoiset ja persoonalliset sanavalinnat, pureva ilmaisu. On helppo kuulla Kuvaajan puhuvan Liimatan omalla äänellä. Kerronta vie mukanaan, ja kummalliset tapahtumat alkavat aueta.
Kahden omaelämäkerrallisen Jeppis-romaanin sekä enemmän tai vähemmän dokumentaarisen Autarktiksen jälkeen on ilo jälleen lukea Liimatalta puhdasta fiktiota. Saaret kuin sisaret menee kärkipäähän tämänvuotisista kirjauutuuksista. Suosittelen.