Oli päivä, jona kasvimaa piti käännettämän. Jalkavaivaiset ja lastenhoitajat jäivät kotiin puuhaamaan korvapuusteja. Niitä herkullisia, joita olin aikaisemminkin saanut maistaa. Lähtiessäni huokaisin kysymyksen, mistä vegaanisten pullien ohje oikein on saatu. Ja sen porkkanakakun, jota sain maistaa kaksi vuotta sitten. Rivien välistä huokui, että olin vasta hiljan myöntynyt siihen, että ilman voita ja kananmuniakin voi syntyä hyviä leivonnaisia.
Vastaus kysymykseeni oli Liken kustantama Saa vaivata! Se on ilmeisesti ollut välillä loppuunmyyty, mutta löysin ilokseni, etsimättä, Helsingin Kirjamessuilta uunituoreen uusintapainoksen.
Keittokirjan kirjoittaja Sanna Törmä puolustaa lähiruokaa ja lähikaupan antimia: yksinkertaisia ainesosia joista syntyy kärsivällisyydellä maukkaita leivonnaisia ja leipiä. Kirjan resepteissä ei ole käytetty kananmunaa. Voi ja maito kehotetaan korvaamaan margariinilla ja kasvismaidolla. Wannabe-vegaanille annetaan hyviä neuvoja esimerkiksi oikeanlaisen margariinin valitsemisesta.
Hiuslakalla somistettujen täydellisten ruokakuvien sijaan sympaattisiin pahvikansiin sidottu kirja on kuvitettu arkisilla ja joskus vähän epäonnistuneenkin oloisilla kuvilla. Kaiken kaikkiaan kirjanen tuntuu kotoisalta ja lämmittää sydäntä. Jokaiseen reseptiin johdatellaan parilla ruuan yksinkertaisia iloja ylistävällä lauseella. Esimerkiksi aamupuuron ohje alkaa: ”Hiivi hiljaa keittiöön, ettet herätä muita.” Tästä tuli heti lempikeittokirjani.