Tämän kirjan myötä rakas ja turvallinen naapurimaamme alkaa vaikuttaa pahuuden riivaamalta. Moottoripyöräjengit käyvät veristä reviirisotaa, yrittäjiä kiristetään ja pelotellaan, ja poliisi on onneton tai lahjottu tunari.
Ruotsin mafia -teos käy läpi moottoripyöräjengien historiaa ja niiden rantautumista Ruotsiin. Lukija perehdytetään turvallisesti lisäksi vankilajengeihin (joihin kuuluu muun muassa suomalais-ruotsalaista yhteistyötä parhaimmillaan ja pahimmillaan edustanut Wolfpack) ja siirtolaisjengeihin, joista Jens Lapiduskin on kirjoitellut.
Ruotsin mafia -kirjan kirjoittajat, Lasse Wierup ja Matti Larsson, ovat molemmat kokeneita toimittajia, ja tämä näkyy kirjan sisällössä. He ovat pyrkineet haastattelemaan niin rikollisia, uhreja kuin poliisejakin. Rehellistä elämää viettävälle lukijalle kirkastuu nopeasti, ettei rikollisen tielle niinkään ajauduta, vaan sinne tahdotaan ja pyritään. Monet haastatelluista rikollisista kertovat kuinka ihailevat klassikkoelokuvien rikollisia ja pelkäävät muuttuvansa tavallisiksi svenssoneiksi. Monen puheissa on paljon naiiviutta ja lapsellisuutta, mutta myös tyytyväisyyttä omaan uraan. Heillä on rahaa, naisia ja valtaa sekä kanssarikollisia, jotka ovat veljen asemassa. Opinto-ohjauksesta kirja ei käy, sillä kriittisempiäkin puheenvuoroja rikollisesta elämäntavasta lausutaan ja varoittavia esimerkkejä annetaan.
Kirjan tekijät antavat ymmärtää kuinka tehotonta ja byrokraattista poliisin toiminta kirjassa esitettyä mafian kaltaista rikollisuutta vastaan todellisuudessa on. Muutaman onnistuneen poliisioperaation kuvauksesta huolimatta kirjan lukijalle jää kuva, ettei poliisi ota tai edes halua ottaa esimerkiksi prosenttijengien aiheuttamaa uhkaa vakavasti. Poliiseilla ja jengeillä on kirjan tekijöiden mukaan joskus liiankin lämpimät välit. Siviileihin kohdistuneen vaaran ehkäisyssä poliisi on onnistunut yhtälailla epäonnistumaan, joko tehottomuuttaan, kateuttaan tai jopa byrokratian vuoksi.
Ruotsin mafia on mielenkiintoinen kirja, joka on suomennettu hyvin. Kirjoittajat ovat suosineet vivahteikasta kieltä, joka korostaa monen tilanteen piilevää koomisuutta. Suomessa samaa aihetta on sivunnut Mika Mölsän Prosenttijengit-teos.