Onnistuneen ruokakirjan tunnistaa siitä, että se herättää lukijassa välittömän innon päästä kokeilemaan kirjassa esiteltyjä reseptejä ja ruokalajeja ja Gelawej Viyanin Ripaus kurkumaa : Lähi-idän keittiö onnistuu tässä erinomaisesti. Kirjoittajan omaan Kurdistanin, Iranin ja Turkin alueilta lähtöisin olevaan lapsuuden ja nuoruuden makumaisemaan tukeutuva kattaus tunnettuja ja vähemmän tunnettuja Lähi-idän ruokia on herkullinen ja ruokien esittelyn lomassa Viyan myös esittelee ruokaan liittyvää yhteisöllisyyttä, joka kannattelee Lähi-idän ruokakulttuuria.
Havahduin puolessa välissä kirjaa siihen, että yksikään resepteistä ei ollut sisältänyt minkäänlaista lihaa ja Ripaus kurkumaa on tosiaan kasvisruokakirja; seikka, jota kirjassa ei erikseen alleviivata muutoin kuin takakannen esittelytekstissä. Lihaa en resepteihin jäänyt kaipaamaan, sillä jokainen ruokalaji on herkullinen ja muutamien Lähi-idässä yleisesti käytettyjen mausteiden hankkimisen jälkeen helposti toteutettavissa kotoisesta lähikaupasta löytyvien kasvisten avulla. Kokonaisuuden kruunaa mainiot kuvat jokaisesta ruokalajista, joita katselemalla tulee väistämättä nälkä.
Ripaus kurkumaa on yksi parhaista ruokakirjoista, jonka olen kohdannut ja uskon, että se sopii hyvin niin Lähi-idän mauista haaveilevalle kotikokille kuin uusia ideoita ja tuulahduksia kaipaavalle ruoanlaiton vakavalle harrastajallekin.