Holodomor tunnetaan Ukrainassa vuosina 1932–1933 raivonneena nälänhätänä, jossa kuoli vähintään kolme miljoonaa ja enimmillään 14 miljoonaa ihmistä. Kuten niin monta kertaa nälänhätien historiassa, tälläkään kertaa kyse ei ollut luonnollisesta katastrofista, vaan tapahtumaketjusta jonka aloitti ja jota ylläpiti vallanpitäjät – tässä tapauksessa siis Neuvostoliitto ja Stalin itse.
Kanadalainen, mutta ukrainalaiset sukujuuret omaava, Michael Cherkas pureutuu sarjakuvassaan nälänhädän aiheuttamaan valtaisaan inhimilliseen katastrofiin kuvitteellisen Kovalenkon suvun tarinan kautta.
Zelenyi Hain kylässä elävä perhe elää vuonna 1927 vielä hyviä aikoja, mutta muutoksen tuulia on ilmassa. Perheen tyttären Nadian avioliitto poliittisesti idealistisen Boryksen kanssa nostattaa hieman kulmakarvoja, mutta ei lopulta aiheuta perheessä sen kummempaa skismaa. Valitettavasti bolševikkien tuotantotaloutta opiskeleva Borys edustaa kuitenkin suurempaa muutosta, nimittäin maatalouden kollektivisointia, jota Stalin suunitteli jo tässä vaiheessa.
Niinpä Nadian ja Boryksen paluu Zelenyi Haihin vuonna 1932 ei osoittaudu sellaiseksi onnelliseksi perhetapaamiseksi kuin toivotaan. Heidän mukanaan tulevat vaatimukset talonpoikien luopumisesta maastaan ja omaisuudestaan. Näihin vaatimuksiin harva taipuu ja niin alkavat syytökset vastavallankumouksellisuudesta ja sen myötä karkoitukset ja omaisuuden pakkotakavarikoinnit. Nälänhädän kasvaessa elintarvikkeiden pakkolunastukset lisääntyvät, ja Kovalenkojen kohtalo miljoonien muiden kanssa näyttää sinetöidyltä.
Red Harvest on kieltämättä armoton tarina. Heti sarjakuvan alusta lähtien on selvää, että tapahtumista selviää elossa vain perheen nuorin poika, joka käy vanhana miehenä läpi muistojaan vuosikymmeniä sitten sattuneista tapahtumista. Itselleni tarinassa kiinnostavinta oli ehdottomasti Nadia ja Boris, joiden ideologinen sokeasilmäisyys edesauttaa paitsi koko kylän tuhoa niin myös suvun kuolemaa. Borys tosin on ehkä hieman liiankin alleviivattu fanatismissaan, mutta Nadian hahmo osoittautuu katumuksessaan kiinnostavaksi.
Itseeni sarjakuvan tarina ja emotionaalinen ydin upposivat siis varsin hyvin, mutta valitettavasti hieman sotkuinen piirustustyyli hankaloittaa tarpeettomasti asioita; välillä esimerkiksi hahmot eivät erotu kunnolla toisistaan. Väritykseen panostaminen olisi varmasti hieman selkeyttänyt sarjakuvan yleisilmettä.
On hyvä myös huomata, että yhden perheen näkökulmaan keskittyvä sarjakuva ei ole varsinaisesti tietoteos nälänhädästä. Mikäli aiheesta ei ole ennestään lukenut, tämän sarjakuvan perusteella jotkin historialliset yksityiskohdat jäävät luultavasti hieman hämäriksi. Nimenomaan tietokirjaa hakeville voikin ehdottomasti suositella Anne Applebaumin erinomaista teosta Punainen nälkä : Stalinin sota Ukrainassa.
Yhtä kaikki, Red Harvest on varsin mukiinmenevä sarjakuva, johon kannattaa tutustua mikäli Holodomor aiheena yhtään kiinnostaa.