Ravintolassa käyminen on nykyisin itsestäänselvyys. Ruokaa on tarjoiltu maksuakin vastaan kaiketi aina, mutta mistä sai alkunsa varsinainen ravintolan konsepti, milloin syntyi restaurant?
Varhaisimmat ravintolat ovat tietysti Pariisissa, missä muualla. 1760-luvulla trendikästä on syödä vähänlaisesti, olla vähän herkkä mimosa, jolle sopii ruoaksi elvyttävä lihaliemi. Tällaisia restauroivia liemiä tarjoava paikka on restaurant.
Christoph Ribbat lähestyy ravintoloiden historiaa monelta kantilta. Hän siteeraa yhtä lailla tutkimusta kuin romaaneja. Oli yllättävää tavata tuore tuttavuus, Kyyhkysten lähtö, jota lainataan malliksi siitä, millaista on siirtolaiselle pyörittää ravintolaa uudessa kotimaassaan.
Paljon puhutaan ravintoloiden henkilökunnasta. Kokeista, monista kuuluisuuksista kuten Heston Blumenthal, Ferran Adrià tai Anthony Bourdain, mutta myös tarjoilijoista ja muusta vähäpätöisemmän oloisesta väestä.
Paljon tilaa saa sosiologi Frances Donovan, joka tutki tarjoilijoiden asemaa 1910-luvulla omakohtaisen kokemuksen kautta, tai myöhemmin samalla asialla ollut Barbara Ehrenreich, jonka Nälkäpalkalla on Suomessakin tuttu. Myös Yhdysvaltojen mustien taistelusta oikeudesta syödä samoissa paikoissa valkoisten kanssa kerrotaan.
Ravintolassa on tyyliltään omaperäinen, monipuolinen ja helposti lähestyttävä katsaus ravintoloiden historiaan.