Toisinaan arvostelukappaleita tulee pyytämättä; niissä on harvoin mitään erityisen kiinnostavaa. Norjalaisen Gard Sveenin esikoisteos Raskaat varjot oli poikkeus. Kiehtova takakansiteksti yhdistettynä Lasiavain-voittoon ja norjalaisen Rivertonprisenin voittoon (edellinen esikoiskirjailija, joka voitti Rivertonprisenin? Jo Nesbø) tarkoittivat sitä, että pitihän tämä lukea.
Eipä ollut pettymys, ei. Raskaat varjot purkaa Norjan sodanaikaisia traumoja. Norjalaisten sotatraumoista iso osa liittyy natsimiehitykseen. Kuka oli natsi, kuka vastarintaliikkeen puolella? Kirjan alussa löytyy sodanaikaisia ruumiita: kaksi aikuista ja lapsi haudattuna kuoppaan metsään. Luut ovat toisen maailmansodan ajalta. Tämän asian selvittely jää kuitenkin vähän sivuseikaksi, kun Carl Oscar Krogh, arvostettu vastarintaliikkeen veteraani, löytyy kotoaan brutaalisti murhattuna.
Rikostutkija Tommy Bergmannia jää kuitenkin kaivelemaan tapausten ajallinen yhteys: ensin löytyy toisen maailmansodan aikainen metsähauta, sitten pari viikkoa myöhemmin kuolee Krogh – voisiko tapauksilla olla kuitenkin joku yhteys?
Toisena juonena Sveen kuljettaa sodanaikaisia tapahtumia. Agnes Gerner on Englannissa pitkään asunut norjalainen, jonka Britannian tiedustelupalvelu rekrytoi agentikseen ja lähettää Norjaan. Vastarintaliikkeen salaisena agenttina Agnes joutuu elämään jatkuvan kuolemanvaaran alaisena, kulkemaan aina syanidikapseli käden ulottuvilla, kun hän liehittelee norjalaisia natseja yrittäessään saada näiltä kaivettua vastarintaliikkeelle hyödyllisiä tietoja.
Historiallinen puoli on tässä se varsinainen jännäri, Bergmannin tutkimukset ovat rauhallisempaa asioiden kaivelua. Vipinää tällä puolen tarinaa tulee lähinnä Bergmannin seuraelämästä. Raskaat varjot on kiehtova dekkari, joka pureutuu norjalaisiin kansallisiin traumoihin terävästi. Monet tahot vastustavat asioiden penkomista, niin 1940-luvulla kuin 2000-luvullakin. Sitkeät asioiden kaivelijat saavat varautua yllätyksiin.
Sen verran vakuuttavaa jälkeä tämä oli, että seuraava suomeksi ilmestyvä Sveenin dekkari tulee Kirjavinkeille pyydettynä arvostelukappaleena.