Janne Saarikivi: Rakkaat sanat

Rakkaat sanat

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Etymologia eli sanojen alkuperän tutkiminen on mitä mielenkiintoisin tieteenala. Sanat ovat tavallaan hyvin yksinkertaisia asioita, mutta niiden merkitykset ja alkuperät ovat usein monimutkaisten kehityskulkujen tuloksia. Toisin kuin keramiikka, metalliesineet ja kivestä tehdyt rakennukset, puhutut sanat eivät jätä pysyviä jälkiä historiaan, joten tutkijoilla on paljon pohdittavaa ja kun tarpeeksi pitkälle mennään, tullaan aina mahdollisen tietämyksen rajalle.

Janne Saarikivi on laajasti kielitaitoinen kielitieteiden tutkija, joka on tutkinut paljon suomalais-ugrilaisia kieliä. Saarikiven kielitaito kattaa suomen, pohjoissaamen, viron, vepsän ja karjalan kaltaisten kielten lisäksi vaikkapa komin, udmurtin, marin ja ersän. Rakkaat sanat -teoksessa Saarikivi käsittelee koko joukon mielenkiintoisia sanoja, kertoen niiden taustoista enemmän tai vähemmän suoraviivaisesti.

Ihan puhtaasta etymologisesta sananselityksestä ei ole kyse, vaan Saarikiven tekstit ovat kolumnimaista ajatuksenjuoksua, jossa koukataan välillä vähän pidemmänkin mutkan kautta. Matkan varrella lukija saa sivistyä ja ilahtua – mutta ehkäpä myös ärsyyntyä ja provosoitua.

Saarikivellä on paikoin vähän kulmikas tyyli, sellainen poliittista korrektiutta kaihtavan kärkevä, joka saattaa vähän ärsyttää. Eipä siinä mitään, saa itseään niinkin ilmaista ja vaikka luulenkin, etten ihan joka asiasta välittäisi Saarikiven kanssa keskustella, tämän kirjan kohdalla kulmakarvoja nostatti lähinnä n-sanaa käsittelevä artikkeli. Saahan siitäkin kirjoittaa, mutta mitään lisäarvoa Renaz Ebrahimin pilkkaaminen nimeltä mainiten ei juttuun tuonut. Muutaman vuoden päästä tapauksen mainitseminen herättänee lähinnä ihmetystä.

Enimmäkseen pysytään kuitenkin etymologiassa ja kielitieteellispohjaisen sivistyksen parissa, että itse luin Rakkaita sanoja pääsääntöisesti hyvillä mielin ja lisääntyvästä ymmärryksestä iloiten.

Todellisuudessa kielet eivät tietenkään ole pieniä, vaan kaikki kielet ovat samankokoisia. Jokainen niistä on koko maailma, universumi, tajunnan ja ajattelun täydellinen järjestelmä, ei tippaakaan vähempää. Jokainen yksittäinen sanakin on universumi, tai ainakin miniversumi, ja toivon tässä kirjassa avanneeni lukijoille muutamia niistä.

Tästä ainakin voin olla täysin samaa mieltä.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 324 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...