Satoja nimiä vilahtelee kirjan sivuilla, mutta ainoastaan ’kunnon’ diktaattorit ovat päässeet omiin lukuihinsa: Euroopasta Hitlerin ja Stalinin lisäksi Tito, Ceaușescu ja Hoxha; Putin ja Lukašenka ovat vasta kärkyllä, koska tuhotyö on vielä pahasti kesken.
Muilta mantereilta sato on runsaampi, kuten syvimmästä Afrikasta, josta löytyvät muun muassa Idin Amin – Kaikkien maan ja eläinten ja merten kalojen herra; Jean Bédel Bokassa – Keski-Afrikan keisari; Mobuto Sese Seko – Leopardilakkinen miljardööri.
Käsittämättömän tappava on ihmismieli, empatiaa ei nimeksikään näillä maansa tuhoajilla. Näiden omaa elämänpuitteiden loistokkuutta tiiraillessa tuntuu kuin satukirjaakin kummempaa niiltä osin tutkisi: Tuhkimoa, Punahilkkaa, Isoa Pahaa sutta ja niin edelleen.
Satoja kirjoja näistä hurjista on kirjoitettu, jotkut ovat jopa itse kirjoittaneet, kuten lukumies Hoxha, joka kirjoitti itsestään 13. osaan jäänet muistelmansa. Mitä olisikaan aikaansaanut Ceaușescu, tuo Viisauden ja karisman aarre – jos olisi hallinnut kynänkäytön! Nicolae ei ollut naistenmies, kuten moni muu; sitä puolta olen näemmä viimeksi tarkkaillut Diane Ducret’n kanssa Diktaattorien naiset -kirjan sivuilta.
Paksuksi paisunut Leif Sundströmin Rajaton valta -kirja on niin täynnä mielenkiintoista ja karmivaa luettavaa, ettei tässä muu auta kuin vedellä luetteloksi kirjan otsikoita, joista kyllä selviää kirjoittajan tyhjentävä jos piruilevakin tyyli ja ote:
- Marcos – Huijari ja tämän vaimo
- Mao Zedong – Suuri ruorimies
- Pol Pot – Veli numero yksi
- Kim Il-sung ja pojat – Suuri, rakas ja loistava johtaja
- Franco – Johtaja Jumalan armosta
Ja kunnioittamattomaksi lopuksi ikään kuin aameneksi: Noin 40 prosenttia maailman ihmisistä yhä elää kärvistelee jonkinasteisessa diktatuurissa. Me emme – meillä uhkana yhä ja aina vaan tuo presidenttimme Niinistön nimeämä pirulainen, covid.