Kaikki tuntevat sudokun, monet myös kakuron. Myös japanilaisten ristikoiden nimellä myytyjä kuvaruudukkoja on ollut saatavilla Suomessa jo pitkään. Mutta Japanissa nämä maailmanlaajuiset pulmamenestykset ovat vain jäävuoren pieni huippu.
Alex Bellosin Monday Puzzle -palsta on jo pitkään ollut suosikkejani, mitä ajanvietematematiikkaan tulee, ja olen omalle pulmasivustollenikin useita Bellosin pulmia nostanut. Bellos on asiallinen, mutta sopivasti huumorintajuinen kirjoittaja, joka haluaa jakaa innostustaan ajanvietematematiikkaan myös muille.
Nyt Bellos on tehnyt hedelmällisen retken Japaniin. Hän paljastaa kokonaisen kulttuurin, joka on kiinnostunut loogisten ongelmien rakentelusta ja ratkaisemisesta. Japanilaisissa ongelmissa useimmiten on täytettävänä jonkinlainen ruudukko, jossa yksinkertaisilla säännöillä saadaan aikaan monentasoisia ja -kokoisia pulmia helpoista pirullisiin, pienistä valtaviin. Lähtökohtana on yksikäsitteinen ratkaisu, jossa jokainen vaihe on loogisesti pääteltävissä edellisten perusteella. Puzzle Ninjassa on esimerkkejä ja ratkaisuohjeita pariinkymmeneen pulmatyyppiin.
Pulmatyyppien esittelyn lisäksi Bellos esittelee myös niiden laatijoita ja julkaisijoita. Vaikka monet ongelmista voidaan konstruoida tietokoneella, arvostetaan Japanissa erityisesti käsityötaitoja. Jokainen Puzzle Ninjan parista sadasta ongelmasta on konstruoitu käsin. Pulmatyypit ovat hämmästyttävän erilaisia ja luovia, minimalistisia taideteoksia jokainen! Tässäkään kirjassa ei raapaista kuin pintaa hedelmällisestä kulttuurista. Tekisi mieli opetella hieman japania.
Vaikka Bellosin haastattelut ja muut tekstit ovatkin hyvää ja kiinnostavaa materiaalia, on Puzzle Ninjan todellinen pihvi laadukas pulmakokoelma. Siis kynä ja kumi käteen ja ratkomaan! Tästä riittää riemua pitkäksi ajaksi.