Puut puhuvat on kirja, jonka sivuille kannattaa suunnata ennakkoluulottomasti, hieman uteliaana ja sopivan nöyränä. Aivan kuin menisi metsäretkelle. Tämä matka vie niin lähimetsään, kuviteltuun metsään kuin vuosisatojen taakse.
Luonnossa monet lajit kommunikoivat keskenään siinä missä ihminenkin – niin myös puut. Kirjan alkuosiossa Pepe Forsberg pohtii tätä ja muita mielenkiintoisia asioita. Metsien suojelun tärkeys ja kiire tulee esille niin pohdinnoissa kuin käytännön esimerkeissä.
Jos Forsbergin osuutta kuvaa retkenä tämän päivän metsiin, niin Anneli Jussila vie lukijan kauemmas ja syvemmälle. Metsän ja puiden merkitystä sekä ihmisen suhdetta niihin tarkastellaan monesta näkökulmasta vuosisatojen aikana. Vaikka puut ja ihminen ovat fyysisesti suunnilleen samanlaisia kuin ennekin niin suhde on muuttunut melkoisesti etenkin maanviljelyn, metsäteollisuuden nousun ja kaupunkilaistumisen kautta. Jussilan perusteellinen teksti on hyvää metsä- tai oikeastaan metsäsuhdehistoriaa. Myös kirjallisuus on tärkeässä roolissa ja teoksen lähdeluettelo tarjoaa paljon lukuvinkkejä.
Monelle nykyihmiselle syy mennä metsään on hyötyä ja saada sieltä jotain, mutta onneksi pieniä muutoksen tuulia on ilmassa. Metsäretkeilyn terveyshyödyt on todettu kiistattomasti positiivisiksi. Tämän kirjan lukeminen saa entistä enemmän ajattelemaan metsiä ja puita kansallisaarteina, joiden suojelu olisi isänmaallisuutta korkeimmillaan.