”Pelkonsa voi voitaa vain kohtaamalla ne. Jos niiltä piiloutuu, ne voittavat.”
Puolikas sotaa päättää Joe Abercrombien Särkynyt Meri -fantasiasarjan. Sarjassa aiemmin ilmestyneet osat Vain puoliksi kuningas ja Halki puolen maailman ovat molemmat olleet Suomessa varsin hyvin vastaanotettuja. Siitä kertoo esimerkiksi se, että sarjan edellinen osa keikkuu yhä mukana scifi- ja fantasia-kirjallisuusfoorumi Risingshadowsin top-uutuudet listalla, vaikka samasta suosiosta kilpailee jo jatko-osa. Tämä kolmas osa päätyi Locus-palkinnon äänestyksessä toiseksi nuortenkirja-kategoriassa.
Kuten aikaisemmassakin jatko-osassa, tälläkin kertaa huomion keskipiste vaihtuu päähenkilöiden myötä. Tärkein kolmesta näkökulmahahmosta lienee Prinsessa Skara, jonka perhe on surmattu täydellistä valtaa tavoittelevan suurkuninkaan toimesta. Hän pakenee samaa kohtaloa naamioituneena orjaksi. Hänen selviämisensä seurauksena syttyy sota, jonka pohjustusta lukijat ovat seuranneet sarjan alusta asti.
Huolimatta siitä, että sarja on nuortenkirjallisuutta, voi siihen tarttua myös vanhempi lukija. Kieltämättä sarjan jokaisen kirjan päähahmot ovat aikuisuuden kynnyksellä olevia ihmisiä, joiden elämä muuttuu voimakkaasti ja nämä joutuvat vaikeiden ratkaisujen eteen. Jokaisella näistä hahmoista on alkuasetelmana rooli, josta täytyy rikkoutua ulos.
Abercrombie on rakentanut maailmastaan sekä uskottavan että vakavan. Hänen henkilöhahmonsa ovat oikeita henkilöitä, jotka vaikeita ratkaisuja tehdessään eivät välttämättä valitse moraalisesti oikeata ratkaisua vaan vaihtoehdon, joka tuntuu uskottavimmalta.
Juonen kuljetus on suhteellisen suoraviivaista, mutta tarina paikoitellen heittää hyviä käänteitä pitämään lukijaa liimattuna kirjaansa. Sarja ei siivoa väkivaltaansa, vaan esittää sen Abercrombien ominaiseen tapaan pelottavana. Puolikas sotaa on vuoden vahvimpia fantasiakirjoja.