Brigitte Findaklyn suku kuuluu ihmisryhmään, josta harvemmin tulee luettua, kristittyihin arabeihin. Suku on vuosisatoja asunut alueella, joka nykyään tunnetaan Irakina. Tämä on kuitenkin vain yksi niistä asioista, jotka muuttuvat muistelmien edetessä aina 1950-luvulta nykypäivään.
Poppies of Iraq on ensisilmäyksellä varsin kevyellä otteella tehty muistelmasarjakuva. Pienet herttaiset ja värikkäät hahmot sekä kuvapäiväkirjamainen toteutus kertovat kuitenkin painavaa asiaa siitä, kuinka yhteiskunta vähitellen menettää vapautensa. Kirja koostuu yhden tai kahden sivun mittaisista muistoista, jotka käsittelevät muiden muassa irakilaista tapakulttuuria, hauskoja lapsuuden anekdootteja, ja sitten niitä ei niin hauskoa muistoja Irakin muutoksesta ja perheen vaikeasta sopeutumisesta uuteen kotimaahansa Ranskaan.
Kaipuu Irakiin on voimakas, mutta mitä tehdä, kun paikkaa johon kaipaat ei oikeastaan ole enää olemassakaan? Minkälaista oli elämä kristittynä muslimien keskellä? Sarjakuva on erityisen mielenkiintoinen siinä suhteessa, että se antaa näkymän sellaisen ihmisryhmän arkeen, josta yleensä ei kuule mediassa yhtään mitään. Sarjakuvaan on ripoteltu mukaan myös oikeita perhevalokuvia vuosien varrelta, yksityiskohta joka miellytti ainakin itseäni.
Brigitte Findakly on työskennellyt jo vuosikymmeniä sarjakuvien värittäjänä, sarjakuvan on piirtänyt puolestaan kuuluisa Lewis Trondheim, joka on myöskin Brigitten aviomies. Yhteistyönä syntynyt sarjakuva on eittämättä varsin onnistunut kokonaisuus ja hieno lisä muistelmasarjakuvien yhä kasvavaan joukkoon, kannattaa lukea!