Tiesitkö, millaista tieteiskirjallisuutta on kirjoitettu Kiinassa, Israelissa tai Egyptissä? Entä millaisia uhkakuvia ja sotakuvitelmia pohjoismaiset tieteiskirjailijat maalailivat ennen ensimmäistä maailmansotaa? Tai millaisia olivat varhaisten naisutopistien kirjalliset kuvitelmat?
Jari Koponen tietää ja jakaa tietonsa meillekin Pirun tusinassa. Sinänsä täysin mitäänsanomaton nimi viittaa siihen, että kirjassa on kolmetoista lukua, jotka käsittelevät tieteiskirjallisuuden varhaisia vaiheita eri puolilla maailmaa. Osa luvuista esittelee kirjallisuutta laajemmin jonkun alueen tai aihepiirin mukaan, osa taas keskittyy enemmän yksittäisiin kirjailijoihin.
Kirja valottaa, miten todellisen maailman sodat heijastuivat uhkakuvakirjallisuuteen, miten kirjoittamiselle on asetettu rajoja totalitaarisissa valtioissa ja mitä tieteen saavutuksilta on odotettu. Pirun tusina on huolella tutkittua ja aihepiiriltään kovin epätavallista kirjallisuustutkimusta ja sellaisena varsin mielenkiintoinen, jos hivenen kuivakka teos.