Kun sain tiedon, että minulle on tullut paketti, lähdin riemumielin sitä hakemaan ja olin todella hämmästynyt, miten paksu se paketti oli. Oletin sen sisältävän vähintään kolme kirjaa, mutta ehei, paketissa oli Pirkko Saisio : Sopimaton eli Heini Junkkaalan kirjoittama kirja Saisiosta.
Koska en heti kyennyt aloittamaan sen lukemista, aloin kuunnella sitä – 31 tuntia ja rapiat, eikä tuntunut missään, sillä olisin kuunnellut toisen mokoman lisää.
Pirkko Saisio, Saikki, on elänyt niin rikasta ja rohkeaa elämää monella saralla. Siihen mahtuu mittava määrä tarinoita tapahtumista, joista Junkkaala on yrittänyt mahduttaa tähän järkälemäiseen kirjaan edes osan. Kirja alkaa kivasti sillä, että Heini kertoo, kuinka aloitti tämän huikean urakan. Miten mietti, missä muodossa kirjoittaa Saisiosta ja päätyi sinä-muotoon. Se tuntuu tosi mukavalta ja tulee niin lähelle lukijaa, että kun tämän opuksen saa päätökseen, tuntuu kuin tuntisi Saikin ja tulee väkisinkin ikävä.
Kirja on siis paksu, lähes 1000 sivua ja ylikin, koska kirjoitettujen sivujen määrään voi lisätä 32-sivuisen valokuvaliitteen. Kuvat ovat aina niin mukava lisä, koska ne tukevat tarinaa, jonka on juuri lukenut. Vaikka kirja on paksu, on se varsin mukava lukea, sillä huolimatta siitä, että kuuntelin ahneuksissani, niin olen myös kirjaa lukenut. Tarinat on kiteytetty lyhyisiin lukuihin, joten kirja etenee kuin juna. Tämä on erittäin hyvä keino pitää lukija otteessa, koska kirjaa ei millään malta laskea käsistään, kun pääsee siihen tarinakimaraan kiinni. Välillä itkettää, sitten naurattaa, kaikenlaisia tunteita velloo mukana, riippuen siitä, mikä aihe on kyseessä.
Heini Junkkaala on tehnyt valtavan työn, eikä ole sortunut jaaritteluun, vaan on osannut tiivistää kaiken oleellisen, eikä tarinoista silti meinannut loppua tulla. Lopulta hän ei juurikaan uskaltanut olla Pirkkoon yhteydessä, koska kirja piti saada valmiiksi ja tarinaa vaan tuli aina lisää ja lisää.
Pirkko Saisio : Sopimaton on kirja, johon varmasti vielä palaan, koska se kertoo niin mahtavasti siitä, miten voi elää omanoloista elämää, nauttia siitä ja toteuttaa itseään. Kirjassa on esitelty kaikki se, mihin Saikki on osallistunut: on asiaa lapsuudesta, nuoruudesta, teatterialasta, kirjailijuudesta, perheestä, lapsista ja vaikka mistä. Nautin täysillä joka hetkestä tämän teoksen parissa ja uskoisin, että moni on samaa mieltä.
En kerro tästä kirjasta enempää, sillä toivon, että mahdollisimman moni avaa tämän kirjan, koska sieltä avautuu niin monta mahtavaa tarinaa!