Piikojen valtakunta on hyvä vaan ei erinomainen tietokirja 1600- ja 1700-luvun Suomesta ja erityisesti naisten asemasta. Alaotsikko kuuluu Nainen, työ ja perhe 1600-1700-luvuilla, mutta näkökulma on aika kapea: koko Suomen sijasta keskitytään Hämeeseen ja erityisesti Hauhon seudulle, koska kirjoittajan väitöskirja käsitteli tätä aluetta ja teoksessa mennään sellaisella tasolla, että tutkimustyötä kirkonkirjojen parissa on tehty paljon. Näkökulma on siis ennemmin syvä kuin leveä.
Nykypäivän näkökulmasta elämä 1600- ja 1700-luvuilla näyttäytyy synkkänä ja epätoivoisena selviytymistaisteluna, jossa etenkin naisen asema on heikko. Tilaton väestö asuu toisten nurkissa peläten nälkäkuolemaa, tauteja ja kurjuutta. Elokuvista ja kirjoista löytyy epäsäätyisiä rakkaustarinoita, joissa viattomat piiat joutuvat ylempisäätyisten miesten viettelemiksi ja aviottomat lapset tietävät naiselle maineen menetystä ja turmiota.
Tiina Miettinen osoittaa tutkimuksellaan, ettei se ihan näin mennyt. Aikakauden Suomi – tai ainakin Häme – oli selvästi monimuotoisempi paikka, jossa monenlaiset perhemallit kukoistivat, naisilla oli elämässään erilaisia mahdollisuuksia ja naimaton nainen saattoi saada aviottoman lapsen menettämättä kunniaansa. Etenkin talon tytär oli silti haluttu avioliittomarkkinoilla, kunniansa saattoi säilyttää vaikka lapsen saikin. Naisen ei tarvinnut olla koskematon.
Usko siihen, että neitsyyden menetys oli poikkeuksetta kaikille naisille esimodernilla ajalla tuhoisaa, perustuu siis toisesta ajasta käsin tehtyihin tulkintoihin eikä varsinaisesti tosiasioihin.
Tiina Miettinen: Piikojen valtakunta
Maineella oli toki merkitystä, valta periytyi enimmäkseen isältä pojalle ja monenlaista kurjuutta varmasti myös koettiin, mutta aikakaudelle mahtuu kuitenkin myös paljon naisia, joiden asiat olivat olosuhteisiin nähden hyvät, joilla oli vapautta tehdä päätöksiä oman elämänsä avainkysymyksissä ja jotka saattoivat jopa nousta kartanoissa arvokkaaseen, tarpeelliseen asemaan taitojensa avulla.
Aihepiiri oli siis kiinnostava ja Piikojen valtakunta tarjosi uusia näkökulmia elämään 1600- ja 1700-luvuilla. Siitä kiitosta! Näkökulma on kuitenkin kovin paljon rajallisempi kuin mitä kannet antavat ymmärtää ja teksti ei ole ihan samalla tavalla vetävää kuin parhaimmissa historiaa esittelevissä kirjoissa.