Toimittaja Marcus Rosenlund on kirjoittanut pari oivallista yleistajuista tietokirjaa: vuonna 2019 ilmestyi Sää joka muutti maailmaa ja vuonna 2020 seurasi Kohti korkeuksia. Nyt säästä, ilmastosta ja avaruudesta sukelletaan vähän pienempiin aiheisiin. Pieni suuri elämä käsittelee kaikenlaista pientä, mutta merkityksellistä elämää. Kirjan takakannessa todetaan, että kaikki maailman sars-CoV-2-virukset mahtuisivat yhteen limsatölkkiin, mutta kovin paljon nämäkin pienet asiat ovat maailmaa mullistaneet.
Maailmamme on melkoisessa kriisissä. Rosenlund tarkastelee kirjassaan aikaisempia kriisejä, joita erilaiset pienet elämänmuodot ovat aiheuttaneet. Heti ensimmäisessä luvussa esitellään esimerkiksi syanobakteerit, sinilevät, nuo uimavesien ja mökkirantojen pilaajat. Tämä riesa on kuitenkin pientä verrattuna siihen planetaarisen tason massamurhaan, jonka syanobakteerit toteuttivat proterotsooisen eonin alussa (noin 2,4 miljardia vuotta sitten). Syanobakteerit alkoivat silloin tuottaa happea ja sitä tulikin sitten kerralla sen verran paljon, että bakteerit lähestulkoon steriloivat koko planeetan.
Kirjassa puhutaan paljon hyvin varhaisista ajoista, niiden eliöistä ja näiden eliöiden toiminnasta aiheutuneista katastrofeista. Viherkasvit saivat noin 360 miljoonaa vuotta sitten aikaan valtavan joukkosukupuuton: putkilokasvit olivat tuolloin uusi juttu ja kun kasvien ligniinin vahvistamat juuret alkoivat murskata maaperän kiviä, syntyi maannosta ja multaa. Sade huuhteli sitä vesistöihin ja valtameret rehevöityivät ennennäkemättömällä tavalla. Joukkosukupuuttohan siinä vesielämää kohtasi.
Pieni suuri elämä sisältää paljon tällaisia tarinoita. Ne ovat yhtä aikaa kiehtovia ja karmivia. Rosenlund ei nimittäin säästele lukijaansa: hän kuvaa, miten kerta toisensa jälkeen maailmanlaajuiset massasukupuutot ja suurkatastrofit ovat olleet hyvin pienten asioiden ja nopeiden muutosten aiheuttamia. Olemmeko keskellä sellaista muutosta juuri nyt? Se on hyvin mahdollista. Lukijaa saattaa hieman pelottaa, valitettavasti ihan syystäkin.
Rosenlund on kolmen kirjan myötä osoittautunut oikein päteväksi tieteen yleistajuistajaksi. Tässä kirjassa aihepiiri on aikaisempia kirjoja monipuolisempi, Pieni suuri elämä tuntuu vähän irtonaisemmalta kokoelmalta erilaisia aiheita. Toki tässä sinänsä yhtenäinen aihe on, mutta kun se on ”pienet asiat, joilla on paljon merkitystä”, aiheen sisään mahtuu paljon kaikenlaista.
Oikein kelpo kokoelma kirjoituksia siis. Ulla Lempinen on tehnyt siivoa työtä suomennoksen parissa. Näillä näytöillä Rosenlundin seuraavakin tiedekirja pääsee kyllä lukulistalle.