Pieni pelkojen kirja on Mauri Kunnaksen oivallisiin kuvituksiin perustuva lasten ”tietokirja”. Aihe on tuikitärkeä; pelko nimittäin lienee tunteista se, joka pieniä lapsia eniten pohdituttaa. Näin meillä ainakin, kolmevuotiasta pelottaa milloin mörkö, milloin kummitus, milloin inhottava ötökkä ja milloin ainoastaan se, että vessassa ei olekaan valoja päällä. Viisivuotiaan kohdalla pelko tuntuu olevan jo huomattavasti harvemmin tapetilla ja huomattavan erilaista, mutta edelleen sitä riittää – ihan niin kuin meillä kaikilla.
Kirjan ensimmäiset aukeamat on varattu tunteen nimeltä pelko käsittelyyn. Miltä pelko tuntuu? Mikä pelottaa – vai pelottaako? Sitten esitellään kahdeksan pelkoa herättävää teemaa, jotka on valittu hyvin. Meillä ne ovat tainneet kuulua pelkopalettiin ainakin ajoittain ihan jokainen. Jokaiselta aukeamalta löytyvä pelkomittari taas on mainio lisä, joka auttaa niin synnyttämään keskustelua peloista kuin ymmärtämään omia pelkojaan. Ihan pienten lasten kanssa se ei tietenkään vielä ole toimiva työkalu, mutta hieman vanhempi lapsi osaa jo hienosti arvioida omaa pelkoaan ja sen suuruutta.
Koska kirjan kuvat on napsittu Mauri Kunnaksen kirjoista vuosien varrelta ne ovat tietysti suurin osa tuttuja. Tässä mielessä kirja ei siis tuo kaikille lukijoilleen uutta, mutta toisaalta on ihan kiva muistella vanhoja tarinoita, kuten vampyyrikreivin käyntiä hammaslääkärillä tai Mäkisen pappaa ja mörköä.
Siis kiva pieni kirja, jota ainakin meillä selataan ahkerasti – ja pysähdytään pitkäksi aikaa erityisesti aaveista kertovalle sivulle. Vähän se tuntuisi pelottavan, kutkuttavasti kammoksuttavan, mutta onneksi Kunnaksen kummitukset ovat kiltin näköisiä. Niiden kautta on hyvä tutustua aaveisiin tarkemmin.