Tietokirja, joka on täynnä jännitystä ja kauhua – kyllä vaan. Tässä kerrotaan, mitä todella syöt päivittäin esimerkiksi einesten mukana, montaako lisäainetta vaikkapa tavalliset keksit saattavat sisältää ja mitä syömäsi leikkele todella on. Suomessakin myydään mehutiivistettä, joka ei sisällä lainkaan oikeaa mehua…
Ajankohtainen kirja jokaiselle, joka on kiinnostunut omasta ja perheensä ruokailusta sekä tavallisesta, terveellisestä ja myrkyttömästä ruuasta. Kirjoittaja on ruotsalainen, mutta onneksi kirja on suomennettu ja toimitettu Suomen oloihin sopivaksi.
Mukana on runsaasti esimerkkejä elintarvikekatastrofeista, joista osasta ei ole edes tiedotettu kuluttajille asti. Lisäksi kerrotaan lukuisia esimerkkejä siitä, mitä esimerkiksi tavallisimmat valmisruuat (lihapullat, laatikot, kastikkeet ja niin edelleen) sisältävät todella. Esimerkkinä muun muassa eräs suolainen piirakka, josta löytyy 52 erilaista lisäainetta – hyvää ruokahalua!
Jos haluat välttää lisäaineita ja syödä vähemmän käsiteltyä ruokaa, tämä on ehdottomasti lukemisen arvoinen kirja. Mukana on kätevä luettelo tavallisimmasta ruoka-aineista sekä niiden käytöstä ja saatavuudesta aina banaanista tryffeliöljyyn ja sipulista majoneesiin eli mitä kannattaa ostaa ja mitä mahdollisesti välttää suoranaisena huijauksena. Tiesitkö, että keskivertokuluttaja syö vuosittain 6–7 kg, siis kiloa, lisäaineita?
Mukana on myös satokausiluettelo eli mitä hedelmää ja vihannesta kannattaa ostaa milloinkin, appelsiineista aina kotimaisiin vadelmiin. Kirjan aivan parhainta antia, totuuksien jälkeen, on kirjan lopusta löytyvä luettelo suomalaisista luomu- ja lähiruokatuottajista yhteystietoineen – tämä lista ei ole kattava, mutta ainakin antaa hyviä vinkkejä. Kirja ei välttämättä jatkuvasti puhu luomu- ja lähiruokien puolesta, mutta kehoittaa harkitsemaan mitä ostaa ja mistä. Suomessa toreilla on vielä myytävänä hyvää käsittelemätöntä ruokaa, samoin kauppahalleissa ja joissakin kaupoissakin, eli tämä ei ole mitään ”viherpiipertäjän” agitaatiota vaan huolestuneen perheenisän pohtimaa. Loppuhuipennuksena on vielä lista EU:n hyväksymistä E-numeroiduista lisäaineista, niitä on kaikkiaan noin 360. Pelottaako?
Suosittelen kaikille, varsinkin näin suuren ruokajuhlan alla! Ihminen on sitä mitä hän syö…