Jonathan Wilson: Pelien peli: Jalkapallon taktiikan historia

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Kun jalkapallolle alettiin Englannissa noin 150 vuotta sitten kehittää ensi kerran yhtenäisiä sääntöjä, oli peli kovin erilaista kuin nykyään. Käytännössä ajatuksena oli silloin juosta pallon perässä, kunnes se oli maalissa. Pallon syöttelyä kanssapelaajille pidettiin ”epämiehekkäänä”, ja kyse oli enemmänkin yksilölajista, vaikka joukkueessa pelasikin 11 miestä kerrallaan.

Tästä alkoi pitkä ja monivaiheinen kehityskulku kohti modernia joukkuelajia, jossa jokainen pelaaja on osa suurempaa kokonaisuutta, joka toimii etukäteen laaditun ja harjoitellun suunnitelman mukaan. Väliin mahtuu suuria joukkueita joka puolilta maailmaa, loistavia pelaajia fantastisine ominaisuuksineen, hienoja valmentajia vallankumouksellisine ajatuksineen, hyviä ja ei niin hyviä pelijärjestelmiä, suurta menestystä ja nöyryyttäviä katastrofeja.

Oikeastaan kirjan alkuperäinen nimi Inverting the Pyramid kertoo suomennosta paremmin, mistä jalkapallon kehityksessä on ollut kyse. Alkuaikoina tärkeää oli hyökkääminen, ja lähes jokaisen pelaajan tehtävänä oli vain yrittää tehdä maali. Vähitellen alettiin ymmärtää myös pelin muiden osa-alueiden merkitys, mutta harva tuore keksintö meni läpi ilman vastustusta. Kuitenkin puhtaat hyökkääjät alkoivat siirtyä pelaamaan alempana, ja puolustaminen sekä pallon kontrollointi alkoivat vallata alaa.

Lopulta voidaan sanoa, että alkuperäinen hyökkäystä korostanut pyramidijärjestelmä oli kääntynyt ympäri puolustusvoittoisemmiksi taktiikoiksi. Pelaajien ammattimaistuminen  tuotti yhä parempia yksilöitä, joiden taito ja fyysinen kunto mahdollistavat  aivan erilaiset pelitavat kuin vanhanaikaisilla amatöörijoukkueilla.

Pelien peli ilmestyi Englannissa ennen vuoden 2008 EM-turnausta, ja suomennos saatiin tänä keväänä ennen MM-kisoja. Nyt kisojen jälkeen luettuna se ei ole yhtään vähemmän ajankohtainen kuin ennen niitä. Päin vastoin — Pelien peli voi parhaimmillaan toimia pontimena kohti jalkapallon syvällisempää ymmärtämistä kenelle tahansa lajista kiinnostuneelle. Helppolukuisena mutta perusteellisena ja lukuisin esimerkein ryyditettynä se toimii oppaana kohti lajin niin fyysisiä kuin henkisiäkin (ehkä jopa filosofisia) hienouksia. Kaikille lukijoille kirja varmasti tarjoaa jotain uutta.

Kaltaiseni jalkapallon rakastaja voikin sanoa, että Pelien peli on Franklin Foerin Jalkapallon maailmanselityksen ohella parhaita jalkapallosta koskaan kirjoitettuja kirjoja, ja joka tapauksessa helposti vuoden hienoin urheiluaiheinen kirja.

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää maantiepyöräilystä, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Hannun haastattelu. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 324 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...