Pahkasika oli Suomen johtava puujalkavitsilehti neljännesvuosisataisen aikansa 1975–2000. Markku Paretskoin ja kumppaneiden hupiläystäkeen hautajaisista on jo kymmenen vuotta, ja alkuperäiset lehdet ovat jo harvinaistumassa divareistakin, mutta lehden jutuista koostettuja kokoelmia julkaistaan yhden kappaleen vuositahtia. Sarjassaan neljäs komea Pahkasika-antologia Pahkasika : viides huumorin kirja kokoaa edeltäjiensä malliin yksiin kansiin jälleen yli 300 sivua legendaarisia Pahkis-sivuja. Eppu Normaali on päästetty penkomaan porukalla lehden neljännesvuosisataisia arkistoja, ja tuloksena on syntynyt uusi läpileikkaus Pahkis-huumoriin hieman erilaisesta näkökulmasta kuin sarjassa aiemmin ilmestyneet Tommi Liimatan, Simo Frangenin ja Stefan Wallinin laatimat kokoelmat.
Lähes kaikki klassiset Pahkasika-hahmot ovat hyvin edustettuina Eppujen kokoelmassa. Vuoronsa saavat Jurpo, Pahkeinen, Vanhat herrat ja Miihkali monien muiden muassa, ja mukana on myös Peräsmiehen joutsenlaulu Pahkasian viimeisestä numerosta. Sarjakuvien osuus tässä kirjassa tuntuu kuitenkin hieman pienemmältä kuin esimerkiksi parin vuoden takaisessa Frangenin laitoksessa. Monenlaista hupia kirjasta kuitenkin löytyy ja paljon — kerralla nautittavaksi suoranainen yliannos, mutta oikein annosteltuna iloa pitkäksi ajaksi.
Huumorilehden laarit eivät ole ehtymättömät, ja osa vitseistä menettää tietenkin vuosien saatossa tehonsa ja tarkoituksensakin, osa jutuista ei varmaankaan edes omana aikanaan ole ollut mitenkään hulvattoman hauskoja. Mutta monin paikoin Pahkasika : viides huumorin kirja onnistuu kyllä edelleen purskauttamaan limpparit nenästä. Kokoelmaa on myös mielenkiintoista lukea dokumenttina aikansa yhteiskunnallisesta keskustelusta ja sen satirisoinnista. Pahkasialle nämä parhaiden palojen julkaisut ovat kunniaksi. Suosittelen tutustumaan.