Runoilijana tunnettu Arto Melleri julkaisi uransa aikana myös paljon novelleja, kertomuksia, romaanin sekä artikkeleita eri aiheista. Työpäiväkirjoihinsa hän tallensi runsaasti proosaluonnoksia, tyylikokeiluja ja mietiskelyä.
Pääkallolipun alla sisältää julkaistujen proosateosten lisäksi muun muassa päiväkirjamerkintöjä, jotka avaavat upean näköalan värikästä elämää viettäneen taiteilijan mielenmaisemaan sekä ajatuksiin omasta taiteestaan. Jos Mellerin runoissa on menoa, meininkiä ja soundi kohdallaan, proosakokoelman juhlat jatkuvat koko yön, ja räjäyttävät tajunnan. Kirjailija ei kaihda elämän rujoja puolia eikä tragikomediaa. Toisaalta taas maaseutukin näyttäytyy merkillisessä valossa välillä, uskonto ja rock lyövät kättä, pojat elävät elämäänsä. Rokkikansalla on roolipuku yllä ja menoa riittää.
Arto Mellerin (1956–2005) proosatuotanto tarjotaan nyt tässä yksissä kansissa. Kirjan on toimittanut ja jälkisanat kirjoittanut Martti Anhava. Pääkallolipun alla on vuonna 2006 julkaistun, menestykseksi nousseen Runot-kokoelman sisarteos. Yleensä en suosi tällaisia kokoelmateoksia, mutta tämä on kyllä ainutlaatuinen lajiaan.
Kokoelma vie mennessään, toimii kuin tauti ja iskee kuin spiidi suoraan suoneen. Julkaistujen teosten lisäksi päiväkirjat, erilaiset pohdinnat, muistiinpanot ja tajunnanvirta tuovat esiin kirjailijan lahjakkuuden koko laajuuden. Hän kertoo miten ajautui kirjoittamaan ja miksi. Lisäksi osa työpäiväkirjoista tuo hienosti esiin proosatuotannon jatkuvuuden, hahmojen kehittelyn ja työn mittavuuden. Parasta antia ovatkin artikkelit, kehitelmät ja osa puolivalmiita julkaisemattomia viritelmiä. Oudot ajatukset vaivaavat, viinikin läikkyy joskus yli, näytelmien kehittely ja tyypit elävät yössä…
Ehdottomasti lukemisen ja säilyttämisen arvoinen kokoelma. Tähän pitää palata vielä uudelleen ja uudelleen. Suosittelen kaikille kotimaisen kirjallisuuden ystäville – kaikki eivät tästä ehkä pidä, itse pidin ja arvostin Melleriä jo hänen eläessään. Kirjailijan omin sanoin: ”On kirjoitettava niin, että ne putoavat perseelleen!”. Jotkut putosivat. Omalaatuisen koukuttavaa luettavaa.