Tiber-joen suussa sijaitseva Ostia oli Rooman valtakunnan tärkein satamakaupunki. Kaupungin kautta Roomaan saapui niin viljaa, kaikennäköisiä kauppatuotteita, kuin ihmisiä ja uusia aatteitakin. Ostiasta tekeekin mielenkiintoisen sen poikkeuksellisen kosmopoliittinen luonne, kaupungissa asui sulassa sovussa kymmeniä kansallisuuksia ja myös erilaisten uskontojen kirjo Ostiassa oli huomattava.
Nykyajan näkökulmasta Ostia on merkittävä paikka myös toisesta syystä, se nimittäin sattuu olemaan yksi antiikin Rooman parhaiten säilyneistä kaupungeista. Kaupungissa tehdyistä arkeologisista tutkimuksista voidaankin tehdä paljon päätelmiä siitä, minkälaista arkielämä tässä 50 000 asukkaan kaupungissa aikanaan oli.
Ostia : Portti Roomaan tekee vaikutuksen jo ennen kuin kirjaa kerkeää edes alkaa lukemaan, kirja on nimittäin komeannäköinen ja ennen kaikkea aivan valtavan kokoinen. Kyseessä on näyttelykirja, joka on tehty samannimisen Vapriikissa olevan näyttelyn yhteyteen, joka muuten kannattaa ehdottomasti käydä katsomassa! Kirjaan on koottu kaikkiaan viitisenkymmentä artikkelia, jotka käsittelevät melkein kaikkea mahdollista Ostiaan liittyen. Artikkelit on jaettu neljään osioon, jotka käsittelevät kaupungin satama-aluetta, itse kaupunkikeskusta, millaista elämä Ostiassa oli sekä Ostiassa harjoitettuja uskontoja ja kultteja.
Yksittäisten valopilkkujen nostaminen paksusta kirjasta on vaikeaa, koska kirja on melkeinpä kauttaaltaan mielenkiintoinen. Nostetaan nyt esiin kuitenkin vaikkapa Janet Delainen kirjoittama Kerrostaloasuminen 100-luvun Ostiassa, jossa käsitellään insuloina tunnettuja rakennuksia. Insulat itsessään eivät olleet minulle uusi asia, mutta olin tähän mennessä kuvitellut näitä taloja lähinnä rähjäisiksi ja tulipaloherkiksi köyhien asumismuodoksi. Muistini ei varsinaisesti petä sillä Delane kertoo, että Roomaa koskevissa kirjoituksissa insuloita todellakin kuvataan näin. Ostiassa insulat olivat kuitenkin hyvin monimuotoinen asumismuoto, joissa oli jopa komeita luksusasuntoja. Artikkeli on hyvä muistutus siitä, miten Rooman valtakunta oli tavoiltaan ja kulttuuriltaan paljon muutakin kuin itse pääkaupunki, joka tietysti on historiantutkimuksessa suurimman mielenkiinnon kohteena.
Erilaiset tilat ja niiden käyttö ylipäätään nousevat erityiseksi huomion kohteeksi kirjaa lukiessa. Ostiassa on säilynyt hyvässä kunnossa muiden muassa baareja, erinäisiä liiketiloja ja palvontapaikkoja, mielenkiintoisimpana erityisesti Mithraan kultille osoitetut kammiot. Periaatteessa sellaisia paikkoja, joista on lukenut monesta muustakin antiikin Roomaa käsittelevästä kirjasta, mutta Ostia : Portti Roomaan menee yksityiskohtiin tavalla, jota harva muu kirja tekee. Lopputuloksena on poikkeuksellisen elävä kuva ostialaisista ja heidän elämästään. Asiaa toki auttaa myös se, että kirjassa ei ole kitsasteltu kuvien kanssa.
Siispä, mikäli antiikin Rooma kiinnostaa on Ostia : portti Roomaan melkeinpä pakollista luettavaa. Mielenkiintoisia yksityiskohtia täynnä oleva kirja tuo esiin tuoreinta kansainvälistä Ostia-tutkimusta ja antaa syvällisen kuvan yhdestä merkittävimmästä roomalaisesta kaupungista. Toki kirjan yksityiskohtaisuus voi tehdä lukukokemuksesta myös raskaan, mutta toisaalta artikkeleista on myös helppo valita vain ne itseään kiinnostavat, jos nyt näin pääsee käymään. Kirjan luettuani ainoa harmistuksen aihe oli oikeastaan se, että niin harvasta antiikin kaupungista on tarjolla vastaavanlaista kirjaa. Ymmärrettävää toki, ottaen huomioon miten poikkeuksellisen hyvin Ostia on säilynyt. Ehkäpä kirjan huonoksi puoleksi voisi laskea sen, että vierailu Ostiassa tuntuu tämän kirjan jälkeen melkeinpä pakolliselta.