Antiikkia antiikkia, tällä kertaa lääketieteen näkökulmasta. Marke Ahonen on klassillisen filologian dosentti ja perehtynyt työssään erityisesti antiikin filosofian ja lääketieteen yhteyksiin. Tässä kirjoituskokoelmassa hän avaa näkökulmia antiikkiin. Eniten huomiota saa kreikkalainen lääkäri Galenos, osin merkittävyytensä vuoksi, osin siksi että Ahonen on perehtynyt Galenoksen tuotantoon laajasti.
Oopiumia ja ajatusharjoituksia on tosiaan kokoelma erillisiä kirjoituksia, joita voi lukea halutessaan poukkoillen vapaassa järjestyksessä. Kirjoitusten aikaisempia versioita on ilmestynyt Yliopisto-lehdessä vuosina 2012–2019. Rakenne toimii, mutta putkeen luettuna parissa kohtaa samojen asioiden toistuminen vähän häiritsi.
Antiikin ajan elämä sai lisävalaistusta monelta kantilta. Oli mielenkiintoista lukea antiikin ihmisten suhteesta vesikauhuun, pohdiskelua antiikin melankolisuuden eli mustasappisuuden suhteesta nykypäivän masennukseen, sukupuolirooleista, seksuaalisuudesta, alkoholin käytöstä, lääkehoidon ja terapian suhteesta ja niin edelleen. Antiikin ihmisillä oli näihin ja moniin muihin lääketieteeseen liittyviin kysymyksiin näkökulmia, jotka vielä tänäkin päivänä tuntuvat kiinnostavilta ja paikoin jopa relevanteilta.
Antiikki on selvästi taas vaihteeksi vähän muodissa, ainakin Senecan ja Plutarkhoksen tekstit kiinnostavat nykypäivän lukijoitakin. Tähän jatkumoon Ahosen työ antiikin lääketieteellisten tekstien parissa sopii aivan mainiosti.