Ulvi Wirén: Omal käel reisimine

Omal käel reisimine, alaotsikoltaan Suomi-viro-fraasisanakirja, on kerrankin hauska ja samalla informatiivinen, hyödyllinen opus. Sen avulla voi tutustua suomen ja viron kielen yhtäläisyyksiin ja eroihin. Lisäksi kirja antaa paljon tietoa virolaisesta kulttuurista sekä siihen sopeutumisesta, tavoista ja suhtautumisesta eri asioihin.

Kirja jakaantuu kahteen osaan, josta ensimmäinen sisältää lähinnä hyödyllisiä lauseita matkailijan tai miksei jopa maahanmuuttajan tarpeisiin ensi hätään. Miten asioida kohteliaasti hotellissa, liikkeissä, mitä tilata ja millä tavalla sekä muuta tarpeellista. Toinen osa sisältää erilaisia kielikuvia suomeksi ja viroksi.

Tämä kirja romuttaa myös sen hyvin suomalaisen luulon, että maamme etelänaapurin kieli on sama kuin suomi. Et varmasti voi välttyä hauskoilta tai kummallisilta tilanteilta. ”Minu tuba ei ole koristatud” on hyvä muistaa. Ei, tupaa ei ole koristettu, huonettani ei ole siivottu. Virolainen saattaa esimerkiksi tokaista ”Kahjuks ma ei saa aidata”, jolloin hän toteaa vain, ettei valitettavasti osaa auttaa. Viiner on nakki, piim on maito ja ravi on hoitoa sekä paljon muitakin muka-yhtäläisyyksiä löytyy. Virolaiset itse muuten pitävät suomea yhtä hassunkurisena kielenä kuin jotkut suomalaisista ehkä viroa.

Sanontoja ja kielikuvia on myös mukava osata, varsinkin jos viihtyy Virossa pidempään. Pitkän ja kostean illan aikana virolaisella voi olla ”kilk peas” eli kotisirkka päässä. Aamulla ei sitten ehkä laita tikkuakaan ristiin eli ”ei liikuta lillegi” (kukkaakaan ei liikuta). Paljon muita, erilaisia esimerkkejä suomeksi ja viroksi on siis tarjolla.

Jos Viro ja viron kieli kiinnostavat, tämä on eräs hyvä vaihtoehto kieleen tutustumiseen ja sen käytön hallitsemiseen. Toki varsinaisten oppikirjojen lisäksi. Itseäni ainakin ilahduttavat loppuosan kielikuvat, joista löytyy paljon kuvaavia ja hauskoja esimerkkejä. Suosittelen siis Virossa matkaileville, myös siellä jo asuville suomalaisille tästä voi löytyä jotakin uutta mukavaa! Ja lopuksi on pakko paljastaa, mitä kirjan nimi tarkoittaa — sehän on tietysti Omatoimimatkailu…

Irja

Irja ei vierasta mitään kirjallisuuden genreä, mutta pitää eniten hyvistä elämäkerroista, trillereistä, kauhusta, jännäreistä, yhteiskunnallisesta ja poliittisesta kirjallisuudesta. Lukenut kaiken käsiinsäsaaman 4-vuotiaasta lähtien. Vinkkaa noin 20 % lukemastaan. Kaikki vinkit »

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 325 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!