Kristiina Markkanen ja Itohan Okundaye: Nimeni on Itohan

Nimeni on Itohan

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Kirjan kannessa komeilee nimi Itohan Okundaye, mutta tarinan alussa nuoren nigerialaisen naisen nimi on vielä Osita Otisasa. Se on se nimi, joka Itohanille annettiin hänen saapuessaan korkein toivein Eurooppaan, jonka nimisenä hän joutui myymään itseään, ja jonka alle hän joutui piilottamaan todellisen minänsä. Osita Otisasa oli myös se nimi, jonka Itohan antoi Suomen viranomaisille hakiessaan täältä turvapaikkaa. Prosessi, jossa Ositasta tulee jälleen Itohan, on kaikkea muuta kuin helppo.

Kirja ei kuitenkaan ole vain Itohanin tarina. Nigeria on yksi maailman runsasväkisimmistä maista, ja maata vaivaa laajalti nuorisotyöttömyys. Halu siirtolaiseksi on siten yleinen, ja tähän saumaan ihmiskauppiaiden on hyvin helppo iskeä. Lupaava työpaikka Euroopassa osoittautuu kuitenkin ihan muuksi mitä on luvattu, ja Eurooppaan houkuteltu nainen huomaakin yhtäkkiä olevansa velkaa kymmeniä tuhansia matkan järjestäneelle madamelle. Itohanin tarina on samalla tuhansien samanlaisten naisten ja tyttöjen tarina, jotka on lähetetty Eurooppaan prostituiduiksi.

Kirjan alku yllättää, kirja nimittäin on kirjoitettu puheenvuorojen muotoon. Itohan aloittaa kertomalla tulostaan Suomeen ja kirjan edetessä puheenvuoroon pääsevät myös monet häneen tutustuneet ja häntä auttaneet henkilöt. Kerrontamuoto tuntui aluksi itselleni vieraalta, mutta loppujen lopuksi siihen pääsee sisälle varsin nopeasti. Kerrontaa rytmittävät tietosivut, jossa kerrotaan muun muassa ihmiskaupasta, Nigerian olosuhteista ja historiasta sekä muusta asiaan liittyvästä. Luvassa on myös aikamoisia yllätyksiä.

Itohania auttavat tahot eivät todellakaan jää seisomaan tumput suorina, yksi taistelu on Itohanille turvapaikan saaminen, mutta vielä suurempi haaste on ihmiskauppaa ehkäisevä yhteistyö paikan päällä Nigeriassa ja erityisesti Benin Cityssä. Kyseinen kaupunki on paitsi Itosanin kotikaupunki niin myös ihmiskaupan keskus koko Nigeriassa. Tässä yhteydessä lukija saa tutustua yllättäviin ja surullisiin tosiasioihin. Käy ilmi, että ihmiskauppa ei ole mitään varjoissa tapahtuvaa toimintaa, vaan paikallisella yhteisöllä on suuri merkitys ilmiön ylläpitämisessä. Monesti nuoren naisen tai lapsen houkuttelee Eurooppaan jopa sukulainen tai läheinen perhetuttava. Huolestuttavaa ilmiössä on myös se, että kysynnän vuoksi Eurooppaan tulijoiden ikä nuortuu nuortumistaan.

Paikallistasolla monet ymmärtävät, että käytännössä nuoriso päätyy ulkomaille myymään seksiä, mutta asiasta ollaan mielummin puhumatta, ulkomailta lähetetyt tienestit kun ovat suuri osa paikallista taloutta. Eurooppaan myös edelleen liitetään monenlaisia optimististisia unelmia ja tietynlaista glooriaa; miten huonosti asiat ovat Eurooppaan lähtijöillä, on sittenkin monille hämärän peitossa. Nuoret itsekin saattavat aavistaa tulevan toimenkuvansa, mutta se mitä ei ymmärretä on se, että prostituutiosta ei niin vain irtauduta kun siihen on kerran alettu. Matkakuluista syntyneet suuret velat sitovat parittajaan ja tähän liittyy myös paikalliset uskonnolliset käsitykset, eli voodoohon perustuvat verivelat, jotka pelottelevat nuoret naiset kuuliaisiksi.

Itohan kertoo myös koskettavasti, millaista on elää yhteiskunnan marginaalissa. Kun elää niin, ettei ole missään yhteydessä tavalliseen normaalielämään tai paikalliseen yhteisöön, irtiotto muuttuu aina vain vaikeammaksi. Uusia tuttavuuksia on myös vaikea solmia, sillä omasta työstä on ymmärrettävästi hankala tai jopa vaarallista puhua. Itohanin kohdalla tarinalla on lopulta onnellinen loppu, mutta hänen tarinansa on lopulta vain pisara meressä. Siitäkin huolimatta kirjan antaa hyvän esimerkin siitä, miten ihan tavallisten ihmisten aktiivisuudella on merkitystä.

Nimeni on Itohan antaa hyvän kuvan ihmiskaupasta ja niistä moninaisista haasteista mitä asiaan liittyy. Myös Suomen turvapaikkapolitiikkaa käsitellään sen byrokratian kiemuroiden kautta ja sanotaanko nyt, että mielenkiintoinen lukukokemus sekin. Suosittelen, aiheesta kiinnostuneille tämä on oikein hyvä kirja ja hatunnosto Itohanille, jolla on rohkeutta puhua näinkin vaikeista asioista avoimesti.

Titta Lindström

Titta Lindström on graafinen suunnittelija ja kuvittaja, joka haluaa sarjakuvien valloittavan maailman. Siinä sivussa tulee luettua myös kaikenlaista muuta kirjallisuutta, josta tietokirjallisuus erityisesti herättää uteliaisuuden: voi kun olisikin mahdollista tietää kaikesta kaikki! Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 322 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...