Näkymättömät naiset : Näin tilastot paljastavat miten maailma on suunniteltu miehille on tärkeä kirja. Jokaista sanaa ei ole tarpeen lukea; kirja voi olla melko uuvuttava vyöry tilastoja ja tutkimustuloksia. Ne kaikki takovat kuitenkin samaa pointtia lukijan päähän, joten olennainen viesti välittyy varmasti lyhyemmistäkin pätkistä.
Kirjan ydinviesti on helppo tiivistää: maailma on miesten miehille suunnittelema. Iso osa tilastoista, joita maailmasta kerätään, voi vaikuttaa neutraaleilta, mutta itse asiassa sulkee pois naiset joko tarkoituksella tai vahingossa ja seuraukset ovat pahimmillaan jopa hengenvaarallisia naisille.
Opit tästä kirjasta aivan varmasti jotain uutta, joka järkyttää sinua. Feministinen raivo nousee pintaan helposti, sillä Näkymättömät naiset tuo vahvasti näkyville valtavan spektrin erilaista epäoikeudenmukaisuutta ja vääryyttä, jolle miehet ovat enimmäkseen sokeita ja josta kaikesta kukaan nainenkaan ei varmasti ole tietoinen. Kirja on myös intersektionaalinen, erityisesti köyhyydestä puhutaan paljon ja myös ihonvärin merkitys huomioidaan.
Kaikkiaan tämä on kyllä suututtava kirja. Eräällä GoodReads-arvioijalle oli hyvä huomio: hän ei ymmärrä salaliittoteorioita, koska asiahan ei ole niin, että joku mystinen eliitti suhmuroisi asioita kulissien takana. Ei; maailmassa on monta asiaa väärin, mutta eivät ne mitenkään piilossa ole, vaan ihan neniemme edessä, kunhan vain ymmärtäisimme katsoa ja nähdä.
Caroline Criado Perez puhuu kerta toisensa jälkeen siitä, miten emme yksinkertaisesti tiedä. On aivan liikaa sellaisia naisiin liittyviä asioita, joista ei yksinkertaisesti tiedetä, koska kukaan ei ole tutkinut, eikä tilastoissa erotella sukupuolia, tai naisilta ei ole katsottu tarpeelliseksi kysyä. Esimerkiksi lääketutkimuksessa tämä on suorastaan karmivaa: monien lääkkeiden toimivuudesta naisilla ei itse asiassa ole kummoistakaan näyttöä.
Ajatelkaapa, arvon naiset, vaikkapa sitä, että on olemassa lääke, joka vaikuttaisi helpottavan kuukautiskipuja täydellisesti neljäksi tunniksi, ilman mainittavampia sivuvaikutuksia. Valitettavasti laajempia tutkimuksia ei voitu tehdä rahoituksen puutteessa. Apurahoja ei herunut, koska kuukautiskivut eivät nyt vain ole rahoituspäätöksiä tekevien miesten mielestä kiinnostava asia. Lääkeyhtiöitäkään ei kiinnosta – ehkä kuukautiskivuilla voisi tehdä rahaa, mutta tämä lääke sattuu olemaan sildenafiilisitraatti eli Viagran vaikuttava aine, ja on vaara, että jos sildenafiilia tutkitaan laajemmin naisilla, siitä voi paljastua jotain kielteistä, joka vaarantaisi sen käytön miehillä.
Että näin. Herää tietysti kysymys, että mitä tässä nyt itse voisi tehdä. Ainakin voin koittaa tehdä oman osani parantaakseni naisten mahdollisuuksia ja tuodakseni naisnäkökulmaa paremmin esille yhteiskunnassa. Kuten kirja-arvioitani pitempään seuranneet ovat kenties huomanneet, suosin nykyään naisia reippaasti. Vaaleissa ääneni menee nykyään aina naiselle, jos vain oikealla asialla oleva naisehdokas on tarjolla (vaikuttaa lähinnä presidentinvaaleissa; on naisia, jotka ovat miestä huonompia ehdokkaita). Suomessa onneksi moni asia on hyvin, mutta se ei tarkoita, etteikö monen asian pitäisi olla paremmin.
Hyvä lähtökohta on lukea tämä kirja ja tiedostaa ongelmat. Mikäli olet osallisena päätöksenteossa ota naiset huomioon, huomioi sukupuoli tilastoitavassa datassa, tee sukupuolen huomioon ottavaa vaikutusanalyysiä päätöksistä ja ennen kaikkea, kysy naisilta äläkä oleta miesnäkökulman olevan jollain tavalla universaali.