Musikaalisuutta on aina pidetty hieman mystisenä ominaisuutena. Miksi jotkut ovat musikaalisia ja toiset eivät, ja mikä ylipäätään on musiikin merkitys homo sapiensin kehityshistoriassa? Onhan musiikki tärkeä osa kaikissa tunnetuissa kulttuureissa siitä huolimatta, että se ei kuitenkaan tunnu olevan evoluution kannalta ihmiselle elintärkeää.
Tutkija Liisa Ukkola-Vuoti avaa mielenkiintoisessa kirjassaan mystisyyden verhoa ja syventyy musikaalisuuden biologiseen taustaan. Kirjassa etsitään vastauksia muiden muassa kysymyksiin missä määrin musikaalisuus on geneettistä tai ympäristöstä johtuvaa, ja mitä tapahtuukaan aivoissa kuunnellassame tai soittaessamme musiikkia.
Osio poikkeuksellisesta musikaalisuudesta on erityisen mielenkiintoista luettavaa. Absoluuttinen sävelkorva ja synestesia (eli aistihavaintojen sekoittuminen) liittyvät esimerkiksi geneettisesti hyvin läheisesti yhteen, poikkeuksellisen hyvän muistin tiedetään jostain syystä esiintyvän kummankin ominaisuuden yhteydessä. Amusia eli sävelkuurous taas on synnynnäinen ominaisuus, jonka omaava henkilö ei pahimmillaan kykene ”kuulemaan” musiikkia lainkaan; musiikki kuulostaa tällaisen henkilön korvaan vain merkityksettömältä melulta.
Jos henkilö voikin olla syntymästään asti kyvytön hahmottamaan musiikkia, niin toisinaan voi käydä niinkin, että aivovaurio voi saada aikaan musiikillisia taipumuksia. Hypermusiaa eli musiikin pakkomielteistä kuuntelemista on raportoitu esimerkiksi aivoverenvuodon jälkeisenä oireena joillakin potilailla.
Joka tapauksessa useimmille ihmisille musiikin harrastaminen ja kuunteleminen on eittämättä hyödyksi, vaikka erityisiä musiikillisia lahjoja ei löytyisikään. Musiikin lukuisiin hyötyihin kuuluvat esimerkiksi stressihormoni kortisolin väheneminen, verenpaineen laskeminen, parantunut vastustuskyky ja aivojen plastisuuden lisääntyminen. Musiikkiterapia ei siis todellakaan ole hyödyiltään mihinkään lasten sormivärikerhoon verrattavaa puuhastelua.
Mielenkiintoinen ja hyvin kirjoitettu kirja, jota voi lämpimästi suositella kaikille kiinnostuneille.