Movements and moments

Movements & Moments

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Muutama vuosi sitten lukemani Etelän ääniä: Vastarinnan ja toivon jäljillä Etelä-Amerikassa jäi mieleen siitä, miten alkuperäiskansoihin kuuluvat aktivistit tekevät paljon tärkeää työtä, mutta miten heidän tarinoitaan harvemmin kerrotaan eteenpäin. Tämän on ymmärtänyt myös Jakartan Goethe-Institut, joka järjesti muutamia vuosia sitten kongressin, joissa tällaiset alkuperäiskansojen tarinat ja aktivistit nousivat keskiöön.

Erityisesti naisaktivistien työ uhkaa jäädä historiankirjojen ulkopuolelle, joten sen keräämiseksi ja säilyttämiseksi pitäisi tehdä enemmän työtä. Yhtenä ratkaisuna tähän ongelmaan syntyi sarjakuva-antologia Movements and Moments, joka kokoaa yhteen alkuperäiskansojen naisaktivistien historiaa.

Esimerkkisivu sarjakuvasta
Bandana Tulachanin piirtämä tarina Shanti Beyond the Veil kertoo nepalilaispoliitikko Shanti Chaudharyn tarinan.

Sarjakuvassa on kaikkiaan yhdeksän tarinaa ja ne sijoittuvat ympäri maailmaa. Ensimmäinen tarina kertoo Pohjois-Filippiinien Chico-joen patoprotesteista, joissa Kalinga-kansan naisilla oli 1970-luvulla suuri rooli. Myös mapuche-intiaani Millaray Huichalafin tarina keskittyy joen suojelemiseen, tällä kertaa kyse on eteläisessä Chilessä sijaitsevasta Pilmaiken-joesta, jolla on Mapuche-kansalle aivan erityinen merkitys. Tähän, kuten moneen muuhunkin tarinaan, liittyy voimakkaasti kolonialistinen historia. Monien alkuperäiskansojen maat on myyty heidän altansa ja heidän kieltään ja kulttuuriaan on tietoisesti tuhottu. Niinpä kyse ei ole vain joen suojelemisesta, vaan siihen kytkeytyy läheisesti kamppailu oman kulttuurin ja äänen löytämisestä.

Omasta mielestäni ehkä surullisin esimerkki tällaisesta löytyy tarinasta Colors of the highlands, joka kertoo etelävietnamilaisen Êđê-kansaan kuuluvan Linh Nga Niê Kdămin tarinan. Hän kertoo, kuinka eräs paikallinen kylä joutui lähetystyön kohteeksi 1950-luvulta alkaen ja siirtymä kristinuskoon tarkoitti sitä, että kaikki kansan vanhat tavat ja jopa soittimet piti hylätä. On aika surkea lähtökohta, jos mikä tahansa kristillisen uskon ulkopuoleinen yhteisö ja kulttuuri nähdään lähtökohtaisesti pahana ja hylättävänä, mutta tämä tarina on yhtä kaikki toistunut maailmalla kerta toisensa jälkeen.

Esimerkkisivu sarjakuvasta
Käskirjoittaja Duong Manh Hung ja kuvittaja Pham Thu Tra kertovat kultuurin elvyttäjän Linh Nga Niê Kdămin tarinan.

Vaikka alkuperäiskansojen naisaktivistit taistelevat hyvin moninaisten asioiden puolesta, feministinen pohjavire näkyy tarinoissa väistämättä selkeästi. Onhan se niin, että mitään muutosta missään asiassa ei saada aikaan, jos naiset vain tyytyvät alistumaan rooliinsa ja vallitseviin olosuhteisiin. Nepalilaisen politiikon Shanti Chaudharyn tarina Shanti Beyond the Veil osoittaa selkeästi, miten naisten tarve liittyä politiikkaan usein kytkeytyy arkipäivässä kohdattuun epätasa-arvoon ja suoranaiseen sortoon.

Helen Quiñones Loaiza puolestaan kertoo omassa muistelmassaan minkälaiselta feminismi näyttää perulaisten alkuperäiskansan naisten joukossa. Hän itse oli feminismin suhteen alunperin skeptinen, mutta perheen perustaminen ja miehen väkivaltaisuus osoittivat, miksi sosiaaliset kysymykset ovat niin tärkeitä ja miksi niihin kannattaa puuttua myös yhteiskunnallisella tasolla.

Mainitaan sarjakuvista vielä Vanessa Penuelan ja Cesar Vargasin The Anarchist Cholas: A short story about a Bolivian female libertarian trade union -tarina, joka kertoo kuinka cholita-naisten yhteistyö johti parempiin työoloihin kaikille. Cholitat ovat yleensä Aymara- tai Quechua-kansoihin kuuluvia naisia. Heitä on perinteisesti syrjitty, mutta viime aikoina olen törmännyt moniin uutisiin, miten heidän arvostuksensa on Boliviassa noussut ja heistä on jopa tullut kansallinen symboli. Aihe on sen verran kiinnostava, että mielelläni lukisin näistä naisista jopa ihan kirjan.

Kaikennäköistä on siis antologiaan saatu mahtumaan ja kokoelmassa todellakin korostuu se, että näihin tarinoihin tuskin tulisi törmättyä missään muualla. Positiivista antologiassa on myös se, että myös piirtäjät ovat paikallisia ihmisiä. Tässä kokoelmassa kaikuu siten paikallisten ääni monessakin mielessä. Itse pidin teoksen ideasta kovasti ja tällaisia saisi minun puolesta tehdä enemmänkin. Aivan uniikki tapaus Movements and Moments ei kuitenkaan ole. Esimerkiksi Kanadan alkuperäiskansoja kunnioittava This Place : 150 Years Retold on toteutukseltaan hyvin samankaltainen.

Mikäli alkuperäiskansojen ääni kiinnostaa, näihin teoksiin kannattaa tutustua. Movements and Moments -teoksen sarjakuvat löytyvät myös Goethe-Institutin nettisivuilta.

Titta Lindström

Titta Lindström on graafinen suunnittelija ja kuvittaja, joka haluaa sarjakuvien valloittavan maailman. Siinä sivussa tulee luettua myös kaikenlaista muuta kirjallisuutta, josta tietokirjallisuus erityisesti herättää uteliaisuuden: voi kun olisikin mahdollista tietää kaikesta kaikki! Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 325 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...