Christophe Chabouté ja Herman Melville: Moby Dick

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Herman Melvillen Moby Dick ei varmaankaan suurempia esittelyjä kaipaa; kapteeni Ahabin pakkomielteinen kostoretki valkoista valasta kohtaan on länsimaisen kirjallisuuden suuria klassikkoja. Kirja on tunnettu monitasoisuudestaan ja haastavasta kielestään, mikä on varmasti syynä sille, että siitä tehdyt adaptaatiot ovat harvalukuisia, eivätkä usein kovinkaan hyviä.

Sarjakuvataiteilija Christophe Chabouté on tarttunut kuitenkin rohkeasti haasteeseen ja lopputulos ei ole lainkaan hullumpi. Chaboutén ensimmäinen haaste on ollut tuoda alkuperäisteoksen verkkainen rytmi sarjakuvaan tekemättä teoksestaan kuitenkaan tylsää tai junnaavaa. Tämän ongelman Chabouté on ratkaissut rakentamalla taitavasti jännitettä heti ensi ruuduista lähtien.

Sarjakuvapaneeleja ei käytetä säästeliäästi, vaan tunnelman rakentamiseen uskalletaan käyttää aikaa ja tilaa. Läsnäolon tuntu onkin sarjakuvassa poikkeuksellisen vahva; laiva keinuu ja harpuunoiden iskeytyminen valaan lihaan kerta toisensa jälkeen todella tuntuu. Vähitellen kuljetaan kohti yhä painostavampaa tunnelmaa, sarjakuvaa lukiessa suorastaan tuntee laivan keinuvan kohti tuhoaan.

Chaboutén piirustustekniikka ja erityisesti hänen päätöksensä jättää sarjakuva mustavalkoiseksi tukevat tunnelmallista kerrontaa hienosti. Valon ja varjon jyrkkiä kontrasteja ja varjomaisia hahmoja hyödynnetään hienosti nostamaan pahaenteistä tunnelmaa. En usko, että sarjakuva toimisi yhtä hyvin, mikäli se olisi värillinen.

Sarjakuvassa nousee esiin lähinnä neljä hahmoa: Ahab, Starbuck, Queequeg ja Ishmael. Ishmael on kertoja, mutta hän jää lähinnä tarkkailijan rooliin; muiden kolmen persoonat saavat sen sijaan tilaa loistaa. Varsinkin Ahabin ja Starbuckin välinen ristiriita on kuvattu hyvin.

Chaboutén elokuvamainen kerronta kertoo Moby Dickin tarinan hienosti, mutta jättää tarinan rönsyilevämmät ja myös syväluotaavammat osiot suosiolla pois. Emme siis sarjakuvassa pääse lukemaan viittauksia Shakespeariin tai vaikkapa muinais-heprealaisiin ja kristittyihin traditioihin. Chaboutén visio on tislattu versio alkuperäisestä, mutta sen vuoksi tai siitä huolimatta, se toimii erinomaisesti.

Esimerkkisivu sarjakuvasta

Titta Lindström

Titta Lindström on graafinen suunnittelija ja kuvittaja, joka haluaa sarjakuvien valloittavan maailman. Siinä sivussa tulee luettua myös kaikenlaista muuta kirjallisuutta, josta tietokirjallisuus erityisesti herättää uteliaisuuden: voi kun olisikin mahdollista tietää kaikesta kaikki! Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 285 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...