Miten suosta, kuokasta ja Jussista päästiin metsäteollisuuden kautta Nokiaan ja teknologian kehityksen kärkeen? Miten kansallistunteen kulmakivi, suomalainen luonto, valjastettiin vähitellen yhteiskunnan ja teollisuuden tarpeita palvelemaan, raaka-aineiksi ja energianlähteiksi, joita kohtaan löytyi uusi kansallinen ylpeys? Miten tekniset infrastruktuurit tunkeutuivat vähitellen kaikkien suomalaisten arkeen?
Suomalaisten tekniikan historian ja siihen läheisesti liittyvien aiheiden tutkijoiden yleistajuinen artikkelikokoelma Miten Suomesta tuli tekniikan maa on ainakin omien sanojensa mukaan ensimmäinen yleisesitys Suomen teknologistumisesta ja tekniikan kehityksestä maassamme. Varsinaista yleisesitystä tosin tässäkin kirjassa on vain sen avaava Tiina Männistö-Funkin artikkeli, jonka jälkeen viisi artikkelia käsittelee erilaisia näkökulmia teknologiasta: teknologia aistittuna, arjessa, huipulla, kansainvälisissä suhteissa, koulutetut insinöörit keskeisenä resurssina.
Osa artikkeleista on hyvinkin perinteisiä, kuten Petri Pajun kirjoittama, Erkki Laurilan ympärille kietoutuva artikkeli huipputeknologian ja tekniikan alan korkeakoulutuksen kehittymisestä sotien jälkeen, tai Panu Nykäsen artikkeli kaivosteollisuudesta idän ja lännen välissä. Hanna Snellman ja Katri Kaunisto puolestaan kirjoittavat metsätyön muutoksesta metsureiden näkökulmasta, alan teknistyessä pokasahasta ja hevosesta harvesteriin ja monitoimikoneisiin.
Uudenlaisia näkökulmia tuo erityisesti Jaakko Suomisen artikkeli, joka keskittyy tekniikan aistittavuuteen ja vie tekniikan historian tutkimuksen kotiin. Suominen pohdiskelee erilaisia nappuloita, painikkeita ja vetimiä, joita asunnosta löytyy, ja miten ne liittävät arjen teknisiin infrastruktuureihin. Arkista, nykyisin niin itsestään selvää infrastruktuuria esittelee myös artikkeli vesihuollon kehityksestä ja leviämisestä maassamme.
Kirja tarjoaa mielenkiintoista luettavaa kaikille tekniikan ja Suomen historioista kiinnostuneille. Kirja liittyy Tekniikan Museossa itsenäisyyden juhlavuonna avautuneeseen Tekniikan maa -näyttelyyn, ja avaa joitain näyttelyn teemoista syvemmin.