Oletko koskaan miettinyt, kuinka elämämme tavallisistakin tavallisimmat asiat oikeastaan syntyvät? Kuinka valo syttyy, minkälaisen matkan vesi tekee päätyäkseen hanasta juomalasiimme tai kuinka ruoka on matkustanut lähikauppasi hyllylle? Mistä ovat peräisin aamulla jalkaan vetämäsi farkut ja mitä tapahtuu sille lasipullolle, jonka kierrätät oikeaoppisesti lasinkeräyspisteeseen?
Jos tällaiset kiertokulut kiinnostavat, kannattaa tähän teokseen ilman muuta tarttua. Se esittelee seikkaperäisin kuvituksin ja sopivin tekstimäärin kaksikymmentä erilaista matkaa, joista kaikki liittyvät olennaisella tavalla jokapäiväiseen elämäämme. Edellä mainittujen lisäksi pääsemme tutustumaan vielä esimerkiksi GPS-signaalin, paperin, verkko-ostoksen, polttoaineen ja musiikin matkoihin. Siis taipaleisiin, joista monia pidämme niin itsestäänselvinä, että emme edes kiinnitä niihin huomiota – ainakaan ennen kuin joku ei yht’äkkiä toimikaan.
Uskoisin monen asioita ja niiden alkuperiä pohdiskelevan lapsen saavan tästä paljon irti, niin paljon, että tämän luettuaan he voivat opettaa uusia asioita myös vanhemmilleen – ainakin minä opin tästä heti kättelyssä jotakin. Ja alati kyselevien lasten vanhemmille tästä on varmasti iloa heillekin.
P.S. Mikäli tämä upposi, kannattaa vilkaista myös viime vuonna ilmestynyttä Opi miten kaikki toimii -teosta, joka tutustuttaa lukijansa samantyyppisiin asioihin näkökulmanaan kehityshistoria.