Viktor Kärppä on paluumuuttaja Sortavalasta. Äitinsä puolelta Viktor on suomalainen, isänsä puolelta inkeriläinen. Hän on saanut koulutuksen puna-armeijan erikoisjoukoissa, hiihtänyt Neuvostoliiton B-maajoukkueessa ja jäänyt tyhjän päälle Neuvostoliiton romahdettua. Sittemmin hän on muuttanut Helsinkiin, jossa hän hoitelee ja selvittelee omien asioidensa lisäksi myös vähän muidenkin itärajan ja Suomenlahden takaa tulleiden ongelmia. Mies rajan takaa kokoaa yksiin kansiin Ylen uutistenlukijanakin tunnetun Matti Röngän kolme ensimmäistä Viktor Kärppä -dekkaria.
Tappajan näköisessä miehessä (2002) Viktor saa selvitettäväkseen kadonneen virolaisnaisen tapauksen. Tapauksesta tekee erityisen kiintoisan se, että kyseessä on tunnetun roiston sisko. Samalla tutustutaan jo muidenkin kirjojen tärkeimpiin henkilöihin kuten lapsuudenystävä Vasili Karpoviin, ammatti- ja taparikosyksikössä työskentelevään omituisen ailahtelevaan poliisimieheen Terho Korhoseen sekä Marjaan, mukavanoloiseen naiseen, jonka kanssa suhde kehittyy kirjasarjan edetessä.
Hyvä veli, paha veli (2003) tuo Moskovasta Suomeen Viktorin vanhemman veljen Aleksein. Viktor yrittää hoitaa häntä elämän alkuun uudessa maassa, mutta Aleksei pyrkii sotkeutumaan Viktorin ja muiden maahanmuuttajien bisneksiin vähän turhankin hanakasti. Pääongelmana on kuitenkin saada kuriin Helsingissä puhjennut superheroiinikauppa, joka alkaa tuottaa vähän turhankin paljon uhreja.
Ystävät kaukana (2005) vie puolestaan Viktorin ja Korhosen pakomatkalle Vienan Karjalaan, kun joku yrittää tehdä väkivalloin selvän Viktorin liiketoiminnasta Suomessa. Seikkailu saa synkempiä käänteitä kuin aiemmat, ja Korhonenkaan ei keskity enää pelkkään irvileukailuun. Ketkä lopulta ovatkaan niitä oikeita ystäviä, kun välit selvitetään?
Matti Rönkä hallitsee sulavasanaisen dekkarin kirjoittamisen, ja Viktor Kärppä on persoonallinen ja mainio hahmo, joka huojuu sujuvasti lain rajojen molemmilla puolilla. Jatkuvasti hän pyrkii hyvään, mutta kaikki ei ole niin yksiselitteistä. Korhosen poliisihahmo on myös mielenkiintoinen. Häntä ei välttämättä yksittäinen viina-, auto- tai aselasti kiinnosta, sillä suurempiakin ongelmia on. Hän käyttää Viktoria ja kumppaneita tietolähteenä ja antaa heidän hoidella asioitaan melko rauhassa. Kaikkiaan Röngän tekstiä on mukava lukea, ja irtovitsit ja nasevat letkautukset ovat tiheässä. Viktor Kärppä -sarjaa kehtaa kyllä suositella muillekin!
Kirjasta ilmestyi uusi painos vuonna 2019 nimellä Tappajan näköinen mies & Hyvä veli, paha veli & Ystävät kaukana.