Keskitytäänpä hetkeksi ihmisen mieleen. Se on yhtä aikaa elämänikäinen tuttu ja silti ajoittain yllättää kantajansa oudoilla reaktioillaan ja tuntemuksillaan. Ihmisellä on ajatuksia, havaintoja, tunteita – mutta mistä ne kumpuavat? Aivot ovat jo itsessään käisttämättömän hieno elin, mutta mikä on niiden suhde mieleen? Varmaa on ainakin se, että mieli saa pienen pään pyörälle. Maailmasta ei pitäisi löytyä toisia samanlaisia sormenjälkiä kuin omani ovat, mutta mieleni lienee yhtä lailla aivan ainutlaatuinen- juuri näissä olosuhteissa, näistä kokemuksista ja tästä perimästä syntynyt ja edelleen muuttuva.
Ville Ojanen avaa helppotajuisesti mielen saloja kirjassaan Mielitekoja. Kirja auttaa ymmärtämään, mitä minussa – ja siis mielessäni – on meneillään. Ajatukset ja havainnot saattavat kyllä ensin täyttää mieleni, mutta syvemmältä puskevat tunteet ja tarpeet sekoittavat kuviota. Kokemukseni itsestä ja maailmasta on myös koko ajan kytköksissä vuorovaikutukseen toisten ihmisten kanssa.
Iso osa tästä keskellämme häilyvästä sanattomasta viestinnästä on tiedostamatonta. Ikiaikaisen vanha käyttöjärjestelmämme tunnustelee jokaisessa tuntemattoman kohtaamisessa, mutta myös läheisissä ihmissuhteissamme, uhkan mahdollisuutta minuudellemme. Erilaisuus on aina haaste. Kun arki täyttyy pakollisista hoidettavista asioista, mieli saa jäädä syrjään ja keskitymme tekemiseen. Kuitenkin toimivien yhteisöjen supervoimia ovat arvostus, luottamus ja turvallisuus. Siksi Ojanen kehottaa pitämään mieltä mielessä ja tutustumaan omaan mieleen. Parempi itsetuntemus antaa eväitä ymmärtää myös muita ja kehittää vuorovaikutusta kaikille antoisampaan suuntaan.
Ville Ojanen on aivotutkimuksesta väitellyt psykologi ja hänellä on pitkä työuran tuomaa näkemystä aivojen ja mielen kytkentäkaavioihin. Mielitekoja on tietoteos, jota on helppo lähestyä ja joka innostaa lukijaansa monin tavoin: Ole utelias, kokeile, kohtaa!
Ihminen ei ole niin rationaalinen olento kuin uskoo olevansa, joten tunteemme ja tarpeemme vaativat tulla nähdyiksi. Siksi yhteys sisäiseen kokemukseen on tärkeä. Kirjan esimerkit psykologian tutkimuksista ovat mielenkiintoisia ja tukevat kirjan viestiä. Luonto kesytti lopulta bonobot, ja ne selviävät yhteistyöllä tehtävistä, joihin simpanssit eivät kykene. Miten on oman mielemme laita, muuttuuko maailman parempaan suuntaan? Kiinnostavia pohdintoja kannesta kanteen, suosittelen!