Douglas Coupland: Micro-orjat

Micro-orjat

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Douglas Couplandin Micro-orjat on fiktiivinen romaani, joka kertoo Piilaakson ohjelmoijien seikkailuista 90-luvulla vähän ennen Internet 2.0:n nousua.

Tarinassa seurataan yhden Microsoftin ohjelmoijan päiväkirjamerkintöjä hänen työstään ja ystävistään. Vaikka romaani on fiktiivinen, se avaa aika hyvin Piilaakson koodaajien kulttuuria, joka ei kuvatusta murrosvaiheesta huolimatta ole muuttunut miksikään.

Micro-orjissa käsitellään parikymppisten miesten ja naisten hedonistista elämäntapaa, jossa limut, sipsit ja kymmentuntiset lähes orjatyötä muistuttavat koodausurakat muodostavat näiden ihmisten arjen.

Kirjan hahmot ovat omistaneet koko elämänsä koodaamiselle suuressa IT-korporaatiossa, mutta silti he kaipaavat ”oikeaa” elämää. Tästä alkaa pienimuotoinen eksistentiaalinen matka, jossa jokainen hahmo löytää paikkansa maailmassa ja huomaa, että elämä ei ole vain yhden jättiyhtiön palveluksessa olemista.

Micro-orjien juoni on pienten ihmisten pohdiskelua siitä, mitä on olla aikuinen ja mistä muodostuu onnellisuus. Saavutetaanko onnellisuus elämällä kaavamaista elämää, jossa muodostetaan ydinperhe, hankitaan vakituinen työpaikkaa ja omakotitalo, vai onko se jo vanhentunut illuusio? Saavutetaanko onnellisuus osakesijoituksilla, jatkuvasti suurempiin ja vaikutusvaltaisempiin projekteihin osallistumisella vai pyöräretkeilyllä ystävien ja rakkaiden kanssa?

Tarinan sankarin isä on esimerkiksi viisikymppinen IBM:n työntekijä, joka jää työttömäksi. Isä ei saa töitä, kun mikään tietotekniikan firma ei kaipaa vanhusta, joka ei sopeudu nopeasti muuttuvaan alaan. Tarinan päähahmo kuvaileekin isänsä tilannetta aika hyvin: ”Nämä yritykset kaipaavat eronneiden perheiden omituisia lapsia, joilla ei ole muuta elämää kuin koodaaminen”.

Micro-orjissa pohditaan pienen kaveriporukan kautta, miten aikuistutaan maailmassa, jossa työmarkkinat ovat pirstaloitumassa ja koko ajan tietokoneitten koodit ovat muuttumassa päivä päivältä keskeisemmiksi osaksi ihmisten elämää. Miten vanhemman sukupolven ihanteet ovat muuttumassa päivä päivältä mahdottomiksi toteuttaa ja miten itse vanhempi sukupolvi ei enää pärjää nykymaailmassa.

Tämä on samaan aikaan sekä tavallisen ihmisen arjesta kertova romaani, että ihmiskunnan suurinta murrosvaihetta kuvaava fiktiivinen teos.

Vaikka kirja julkaistiin 1990-luvulla, se on nykyään ajankohtaisempi kuin julkaisuaikana, koska nyt tässä kirjassa kuvatut kokemukset eivät ole vain keskiluokkaiste valkoisten amerikkalaisten eliittikoodareiden elämää, vaan miljoonien ihmisten arkea ympäri maailmaa. Erityisesti, kun kirjan keskeisin innovaatio on Minecraft-videopelin kaltainen ohjelma, jonka yksi hahmoista kehittää.

Micro-orjat ei siis ole mikään erikoinen romaani, joka kertoo erikoisista ihmisistä, vaan nykyaikana se on erikoinen romaani, joka kertoo tavallisista ihmisistä, joita erityisesti täällä jälkiteollisessa Suomessa moni tuntee. Jos ei tunne ketään koodaria, ainakin tuntee heidän kehittämänsä tuotteet, jotka ovat osa arkeamme ja joskus identiteettiämme. Tunnemme myöskin median kautta monien pelien ja ohjelmien kehittäjiä, joten tämä on samaistuttavampi kertomus, kun sen alkuperäisenä julkaisuaikana.

Douglas Couplandin Micro-orjat on ehkä tärkein romaani tälle aikakaudelle luettavaksi, nyt kun siinä esitetty murros on jo menneisyyttä ja tuhansille nuorille ja vanhoille ihmisille kivenkovaa arkitodellisuutta.

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 325 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...